Najnovije

ŠIROKO: Ovako Kina osvaja planetu!

PEKING - Kineske investicije u inostranstvu više su nego udvostručene u avgustu na 12,62 milijarde dolara, značajno nadmašivši strane direktne investicije (SDI) u toj zemlji, koje su potonule na četvorogodišnji minimum, pokazali su danas zvanični podaci u Pekingu.
Kina - svetska supersila! (Foto: Flickr/RandomWire)

Kina - svetska supersila! (Foto: Flickr/RandomWire)

Kina aktivno kupuje imovinu u inostranstvu, pogotovo u oblasti energetike i resursa i ohrabruje svoje kompanije na inostrane akvizicije radi povećanja tržišnog udela i međunarodnog iskustva, prenosi agencija frans pres. Investicije u inostranstvu porasle su 112,1 odsto, dok su SDI smanjene 14 odsto na 7,20 milijardi dolara, u oba slučaja isključujcuhi ulaganja u finansijske sektore. SDI su smanjene i u odnosu na julskih 7,81 milijardu dolara i na najnižem su nivou od jula 2010. kada su iznosile 6,92 milijarde.
Pročitajte još: Ukrajina – bankrot ili njet!?
Portparol kineskog Ministarstva trgovine Šen Denjang odbacio je navode da je pad SDI povezan sa brojnim istragama koje je Peking pokrenuo u stranim kompanijama koje posluju u Kini. Veliki broj stranih firmi u Kini tvrdi da je na meti nepravednih antimonopolskih istraga i najavljuju da bi, ako se uslovi ne poboljšaju, mogle umanjiti investicije u toj zemlji, navodi se u izveštaju Američke privredne komore u Kini. U osam meseci od početka godine, kineske investicije u inostranstvu porasle su 15,3 odsto na 65,17 milijardi dolara, pri čemu su investicije u EU skočile 257,1 odsto, u Japan 116,7 odsto i Rusiju 73,3 odsto. SDI su istovremeno smanjene 1,8 odsto na 78,34 milijarde dolara, uz pad od 43,3 odsto iz Japana, 17,9 odsto iz EU i 16,9 odsto iz SAD. Zvanični Peking ove godine cilja na privredni rast od 7,5 odsto, na nivou prošlogodišnjeg, a bruto domaći prozivod je u prvoj polovini 2014. porastao 7,4 odsto. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA