Najnovije

Lukšić o ulasku u NATO: Nakon Velsa sve će biti jasnije

PODGORICA - Odluka sa samita zemalja članica NATO saveza, koji će biti održan u Velsu 4. i 5. septembra, trebalo bi da definiše finalnu fazu procesa priključenja Crne Gore Alijansi, uz preciziranje vremenskog okvira, poručio je crnogorski ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.
Lukšić o NATO

Lukšić o NATO

Crna Gora je, navodi ministar, nesumnjivo lider integracionog procesa u regionu i podseća da je država otvorila trećinu poglavlja, a da bi do kraja godine mogla da pređe i polovinu. Kada je regionalna politika u pitanju, rekao je Lukšić za spoljno-politički magazin Diplomarius, Crna Gora iz godine u godinu daje nove impulse jačanju menanizama saradnje, kako bi podstakla ekonomski rast i razvoj regiona bez kog nema održivog integracionog procesa.
Pročitajte još:
"Ipak, ništa od prethodnog ne znači da je posao gotov, ili da je moguće oboriti ritam. Svakako da je izazova na putu jako puno, kako kada je u pitanju unutrašnja, tako i regionalna dinamika. Očigledno je da i globalna dešavanja imaju svoje implikacije na Crnu Goru", poručio je Lukšić. Prema njegovim rečima, kada je u pitanju evropski put Crne Gore, a u određenom smislu i evroatlantski, tada je jasno da je potrebno uložiti dodatne napore na smanjivanju polarizacije u društvu. Pre svega, kako je rekao, potrebno je uložiti napore da se potpuno obnovi i konsoliduje poverenje političkih činilaca u politički sistem, odnosno izborni proces, prenosi portal Radio televizije Crne Gore. "Crna Gora ne može biti zemlja u kojoj izborni proces podstiče nerazumevanje, već je potrebno da omogući jasne političke odnose koji u skladu sa elementarno prihvaćenim principima demokratskog poretka obezbeđuju formiranje efikasne i kontrolisane izvršne vlasti", dodao je Lukšić. Šef crnogorske diplomatije je naglasio da je odgovornost u tom procesu na svima i stvari "nikada nisu crno-belo obojene", ali da se uvek od vladajuće strukture očekuje prvi potez. Stabilan politički sistem, zaključuje Lukšić, standarde vladavine prava i progres u integracijama treba posmatrati kao deo agende ekonomskog razvoja. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA