Najnovije

FRKA U SARAJEVU: Udarili na krst!

SARAJEVO – Više osoba pokušalo je da obori spomen-krst na Zlatištu iznad Sarajeva, postavljen kao znak sećanja na oko 6.500 u ratu ubijenih sarajevskih Srba, nakon čega su privedeni u policiju, pa pušteni, prenosi „Klix.ba”.
Krst na Zlatištu (Foto: tuzlalive.ba)

Krst na Zlatištu (Foto: tuzlalive.ba)

Kako je za portal potvrdila portparol Centra javne bezbednosti (CJB) Istočno Sarajevo Danka Tešić, policijska patrola je sinoć na mestu incidenta zatekla dva automobila i pet osoba, među kojima i jednog maloletnika, u pokušaju da krst obore. U toj nameri nisu uspeli, ali se spomenik „malo nakrivio”, precizirala je Tešić i dodala da, nakon što je tužilac zaključio da nema elemenata krivičnog dela u njihovom postupku, privedeni mladići su pušteni kući i pozvani da danas dođu u policijsku stanicu na informativni razgovor. Policija, kako je objasnila portparol CJB Istočno Sarajevo, nije nadležna za postavljanje ovog verskog obeležja na Zlatištu, već su za to nadležni opštinski organi.
Pročitajte još: (VIDEO) USTAŠKE METODE: Usijanim nožem mu na telo urezali kukasti krst!
Od jutros je policijska patrola ponovo kod krsta koji je tokom vikenda postavljen na Zlatištu, izazvavši burne reakcije iz Federacije Bosne i Hercegovine. Savez logoraša RS je, prema rečima predsednika te organizacije Branislava Dukića, ispunio ranije dato obećanje o podizanju spomen-krsta, čime su na najbolji način demantovane sve moguće spekulacije o odustajanju od njegovog podizanja. „Podigli smo spomen-krst da ga gleda Bog i da ga gledaju i čuvaju Srbi”, poručio je Dukić. On je ponovio da niko nema pravo da zabrani sećanje na 6.500 ljudi stradalih u Sarajevu, niti da poriče da je u tom gradu bilo 126 logora, gde 5.000 stradalnika nikada nije dočekalo slobodu. Zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac naglasio je da su se oko te ideje okupili mnogi građani, nevladine organizacije i politička javnost Srpske, kao izraz potrebe da nadomak Sarajeva bude obleženo stradanje srpskog naroda u tom gradu u peridu od 1992. do 1995. godine. Poručio je da nije reč o provokaciji Bošnjaka u Sarajevu, već o izrazu želje da se budućim generacijama skrene pažnja na ono što se Srbima u Sarajevu dešavalo u ratu. Krst na Zlatištu je u Federaciji BiH dočekan kao provokacija, uz zahteve da odmah bude uklonjen. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA