Najnovije

Selaković pritiska advokate!

Ako Advokatska komora Srbije (AKS) ne postupi po predlogu Ministarstva pravde u roku od 48 sati, i ne stavi van snage Uputstvo za postupanje advokata tokom protesta od 13. septembra, Ministarstvo će predložiti Vladi da rešenjem obustavi Uputstvo od izvršenja.
Ministar pravde (Foto: Jutjub)

Ministar pravde (Foto: Jutjub)

o, praktično, znači da ako Komora ne povuče akt kojim je štrajkbreherima zaprećeno novčanim kaznama i brisanjem iz advokatskog imenika, Vlada će staviti taj „papir“ van snage, a Ministarstvo će predložiti pokretanje postupka za ocenu njegove ustavnosti i zakonitosti. Ovo je suština pisma koje je ministar pravde Nikola Selaković uputio predsedniku AKS Dragoljubu Đorđeviću. Kako navodi ministar, Uputstvom su povređeni Ustav i zakoni, jer Ustav garantuje pravo na štrajk, što znači da je svako slobodan da odluči da li će štrajkovati ili ne. Takođe, prema Zakonu o advokaturi, AKS je nadležan da vrši javna ovlašćenja i poslove od opšteg interesa, što znači da ne deluje samo u svom, već i u interesu građana, države i ostvarivanja pravnog poretka.
Pročitajte još:
Istovremeno, grupa nezadovoljnih advokata objavila je da želi da radi i zaradi za život i račune, ali da ne sme jer im preti isključenje iz advokatskih komora. - Pojedinci koji predstavljaju nas, advokate u ovoj već napaćenoj zemlji, misle samo na sebe i svoj interes, kao da nas država sama nije već oštetila velikim porezom, pa sad moraju i oni da pridodaju. Ima nas dosta koji bismo sutra krenuli sa klijentom u sud na ročište, ali ne smemo u strahu da ne izgubimo dozvolu za rad - navodi se u saopštenju. Na sve ovo reagovale su i advokatske komore, pa je juče održana sednica Upravnog odbora AKS, koji će se obratiti pismom premijeru. - Svi se slažu u jednom - da se štrajk nastavi, pre svega zbog notarskog zakona, koji je protivustavan i diskriminatorski, a zatim i zbog poreza - kaže za „Novosti“ Slobodan Šoškić, predsednik AK Beograda. On dodaje da AKS neće, uprkos Selakovićevom zahtevu, staviti van snage Uputstvo, i da ono ne može da se pobija ni rešenjem Vlade, ni pred Ustavnim sudom, jer nije ni zakon, ni podzakonski, pa čak ni pravni akt, već interno uputstvo. Šoškić takođe sumnja u verodostojnost pisma nezadovoljnih advokata koji hoće da rade, a AKB je zakazao protestno okupljanje za sutra, u podne, ispred Palate pravde. Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA