Najnovije

Euinsajd: Premijer Vučić pokušava da promeni srpski mentalitet

BRISEL - Vlada srpskog premijera Aleksandra Vučića poslednjih meseci posvećena je rešavanju dva glavna zadatka - kako da konsoliduje javne finansije na način koji neće biti suviše bolan i kako da promeni srpski mentalitet.
Vučić (Foto: JuTjub)

Vučić (Foto: JuTjub)

Stoga, sajt Euinside.eu ocenjuje da bi bilo dobro da Evropska komisija ne propusti šansu da nagradi revnost srpske vlade da sprovede reforme. U analitičkom tekstu, u kome se razmatraju pitanja vezana za zemlje zapadnog Balkana i njihovo pristupanje Evropskoj uniji, ukazuju se i da Vučić u intervjuima ističe potrebu da Srbi u potpunosti promene svoje nacionalne poglede. Sajt navodi primer poslednjeg Vučićevog intervjua za RTS u kojem je "više od sat vremena pričao o tome kako nema lakih rešenja" i poručio da je Srbija prva država jugoistočne Evrope koja je, sama, bez pritisaka, preduzela mere koje su sprovele Litvanija, Portugal, Grčka i Estonija.
Pročitajte još:
Euinside.eu podseća da te mere uključuju značajno smanjenje penzija i plata u javnom sektoru i promenu stava države prema državnim preduzećima. Sajt podseća i da budžetski deficit treba do 2017. da bude redukovan s 2,5 milijarde evra na milijardu evra,U tekstu se navodi da će penzije i plate biti smanjivane progresivno kako bi bilo pošteđeni najsiromašniji, što su, kako piše, najavljivali jedan po jedan premijer i ministar finansija, da će plate biti smanjene za 10 odsto, ali da za primanja manja od 25.000 dinara (oko 211 evra) neće biti rezova. Sličan sistem odnosiće se i na penzije - neće biti smanjivane one najniže (od 20.000 do 25.000 dinara), piše euinside.eu, dodajući da će ove mere pogoditi oko 744.000 ljudi od 1.752.000 penzionera. U tekstu se navodi i da je Vučić objasnio da su, poslednjih godina, neodgovorne vlade povećavale penzije i plate bez ikakve ekonomske logike. Sajt podseća da je analiza Evropske komisije iz maja, pokazala da je dug srpske vlade ušao u "opasnu zonu" i da će ove godine najverovatnije dostići 70 odsto bruto domaćeg proizvoda - što je mnogo više nego što je predviđeno programom nacionalnih reformi Srbije. Euinside.eu navodi Vučićeve reči da su za smanjenja plata i penzija odgovorni oni koji su se ponašali ekstremno neodgovorno i neozbiljno, radeći protiv države i srpskog naroda, ali ističe da je premijer obećao da će, uprkos tome što će mere biti bolne, one dovesti do toga da Srbija 2016. bude normalna i uspešna zemlja s jakim ekonomskim rastom.U tekstu je ocenjeno da je Vučić, govoreći o neophodnosti plaćanja računa, spomenuo i potrebu za promenom srpskog mentaliteta i kao pozitivan i suprotan primer naveo Švajcarsku. Euinside.eu ocenjuje da će, ako ne bude značajnijih amandmana na predloženi rebalans budžeta, to biti prvi veliki test za vladu Aleksandra Vučića u prvoj godini na vlasti. S ovakvim reformama, Vučić će ozbiljno izazvati susednu Hrvatsku, koja često služi kao primer evropskih integracija na Zapadnom Balkanu, ocenjuje se u tekstu i ukazuje da Hrvatska, takođe, ima ozbiljnih ekonomskih problema, kao posledicu postjugoslovenskog nasleđa - preveliki uticaj države na ekonomiju i manjak svesti o ličnoj odgovornosti. Sajt, međutim, navodi da, čak i ako budu usvojene na vreme, reforme neće stići pred Evropsku komisiju odmah. EK obično objavljuje izveštaj o napretku zemalja sredinom oktobra, što će se poklopiti s rebalansom srpskog budžeta. "Takođe, važno je kako će za Srbiju početi evropski semestar - da li će prvo biti samo šargarepe, a onda i štapovi ili će biti gomila i jednog i drugog", navodi se u tekstu.Euinside.eu zaključuje da bi bilo dobro da Komisija ne propusti šansu da nagradi revnost srpske vlade da sprovede reforme, jer bi to "zasladilo bolne mere štednje koje mora da sprovede". Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA