Najnovije

Britanski mediji: Završen je period diktata SAD i neoliberalne dogme

LONDON- U toku je formiranje alternativnih centara moći u svetu i napetost između starog i novog poretka na planeti može odsad narastati, ali više nikada neće biti povratka diktatu Sjedinjenih Država i njihovim neosporivim ekonomskim kanonima i dogmama - objavio je londonski dnevni list The Guardian.
SAD (Foto: americantravel.dk)

SAD (Foto: americantravel.dk)

NJegov kolumnista Šejmus Miln prvo je ukazao na „izazov koji je Rusija uputila neograničenoj američkoj vlasti“. Podsetio je da je Moskva Vašingtonu „pokazaala zube“ još 2008. - u vreme osetinsko-gruzijskog rata, pa pojačala vlastito delovanje povodom rata u Siriji. Miln je procenio da je ukrajinska kriza - „kulminacija konfrontacije Rusije sa Zapadom“. The Guardian je istovremeno ocenio da su „manipulacije sa cenama nafte“ Zapadu omogućile da odjednom „ubije tri zeca“ - da izvede udare po ekonomijama Rusije, Venecuele i Irana. Miln je posebno naglasio da je Saudijska Arabija ne samo pomogla Amerikancima, nego i „kaznila Rusiju i Iran za ulogu koju igraju na Bliskom Istoku“. Miln je ovome još pridodao: da je Barak Obama „toplo pozdravio taj ekonomski rat“ čije će posledice uskoro osetiti ceo svet.
Pročitajte još:Sprema se nešto što svet još nije video: Ruski projekat će izazvati finansijski šok u SAD i EUŠvedska: Zapaljene tri džamije za samo nedelju dana!
Kolumnista londonskog lista nije propustio da ukaže: da je Kina postala prva ekonomska sila sveta, da se u Latinskoj Americi pojavljuje alternativa neoliberalnom kapitalizmu, da su SAD i njihovi sateliti pretrpeli poraze i u Iraku, i u Avganistanu, i na Bliskom Istoku za vreme „arapskog proleća“. Sam „neoliberalni kapitalizam“ je, po Milnovoj proceni, već doveo do bekstva kapitala sa Zapada i ekonomske recesije, a većina zemalja Zapada zbog toga ima i ekonomske i unutarpolitičke probleme. Ostaje samo da se vidi: čime će zapadni neoliberalizam biti zamenjen. Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA