Najnovije

EU u panici od terorizma - nadzor Šengen zone i Interneta na najvišem nivou!

BRISEL - Ministri unutrašnjih poslova 11 članica Evropske unije saglasili su se danas na sastanku u Parizu da je neophodno pojačati nadzor putnika koji ulaze i izlaze iz Šengenske zone i sprečiti ekstremiste da koriste Internet za organizovanje terorističkih akcija.
EU

EU

Na neformalnom sastanku ministara policije u Parizu, kome su prisustvovali i predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i Kanade dogovoreno je da se intenziviraju mere za suzbijanje terorizma i islamističkog ekstremizma. “Šengenski sporazum se mora prilagoditi kako bi se poboljšao nadzor nad putnicima koji ulaze i izlaze iz EU”, kaže se u zajedničkom saopštenju za medije nakon sastanka. Ministri su poručili da postoji “hitna i ključna potreba” da se na evropskom nivou uspostavi objedinjena baza podataka o putnicima u aviosaobraćaju koja bi bila dostupna i bezbednosnim službama SAD i Kanade. Takvu inicijativu je prošle godine odbio Evropski parlament sa obrazloženjem da zadire u privatnost građana, ali su nedavne terorističke akcije dovele do toga da se ona ponovo pokrene. Sem toga, dosadašnje slobodno kretanje unutar Šengena takođe treba da bude revidirano, saglasili su se ministri. “Samo ako budemo radili zajedno, kroz udužene resurse i razmenu informacija, moći ćemo da pobedimo one koji ugrožavaju naše fundamentalne vrednosti”, rekao je novinarima Erik Holder, državni tužilac SAD.
Pročitajte još:Brisel gubi kontrolu: Španija najavila da vraća svoju granicu unutar EU
Istovremeno, ministri su se saglasili da pojačaju nadzor nad internetom kroz pojačan nadzor poruka koje se razmenjuju preko elektronske pošte i društvenih mreža. “Od suštinske je važnosti obezbediti saradnju firmi koje pružaju internet usluge radi nadgledanja i uklanjanja sadržaja kojima se širi mržnja i podstiče terorizam”, kaže se u zajedničkom saopštenju. O detaljima najavljenih mera biće više reči na predstojećem samitu EU u Briselu 12. februara, kao i na vanrednom međunarodnom samitu o suzbijanju terorizma u Vašingtonu, koji je Holder najavio za 18. februar. Izvor:Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA