Najnovije

POBEGLA OTMIČARIMA IZ BOKO HARAMA: Silovali su me i hteli da me sahrane živu

„Zlostavljali su me i tukli skoro svakog dana. Nisu mi davali hranu. Kada sam ih molila za milost, pretili su da će me živu zakopati u šumi“, kaže učenica iz Nigerije.
Foto:Skaj njuz printskrin

Foto:Skaj njuz printskrin

Ona je jedna od retkih devojčica koje su uspele same da se istrgnu iz kandži Boko Harama. Većina pokušaja bekstva završavala se upravo kako su otmičari opisali - bacanjem tela u improvizovane grobove. Od gotovo 300 učenica koje su u aprilu prošle godine otete iz škole u Nigeriji, svega 50 se vratilo u svoje domove. Sudbina ostalih je nepoznata, ali sudeći po svedočenjima njihovih vršnjakinja, umrle su u najgorim mukama ili su pretvorene u supruge islamista. Mediji koji su objavili potresne ispovesti Nigerijki nisu želeli da otkriju njihova imena. - Jedan od otmičara mi je saopštio da ću morati da se udam za njega. Rekla sam da imam samo 17 godina i da sam suviše mlada. On je pokazao na svoju petogodišnju ćerku i odgovorio: „Ona je udata od prošle godine, a bračne dužnosti će početi da ispunjava kada uđe u pubertet“ - rekla je tinejdžerka koju je intervjuisao „Hjuman rajts voč“. Znajući kroz kakav pakao su prošli taoci iz Nigerije, roditelji pedesetoro dece koja su u nedelju oteta u Kamerunu strahuju da će i ona doživeti istu sudbinu. - Islamisti su 80 kuća spalili do temelja i odveli desetine devojčica uzrasta od 10 do 15 godina. Niko ne zna šta je s njima - izjavio je Isa Čiroma Bakari, kamerunski ministar informisanja. Prema informacijama koje su juče preneli britanski mediji, dvadesetak talaca je u međuvremenu oslobođeno. Vojska Kameruna presrela je pripadnike Boko Harama dok su se vraćali u Nigeriju. Pojačano je i prisustvo odbrambenih trupa na kamerunskoj granici. Pogranično selo Amčide, na samo par kilometara od nigerijske teritorije, potpuno je napušteno, a prašnjavim putevima idu samo vojnici. - Ovde smo da sprečimo nove napade Boko Harama, ali to je teško. Oni nas posmatraju i pokušavaju da predvide naše reakcije. Svuda su, kao duhovi - kaže komandant kamerunske vojske koji iz straha ne želi da otkrije svoje ime. Deca koja uspeju da prežive nakon oslobađanja obično nemaju kome da se obrate. - Kada sam se vratila u selo, mojih roditelja više nije bilo. Neki kažu da su ih ubili - kaže Nigerijka pod pseudonimom Lidija, koja je smeštena u prihvatilište za nezbrinutu decu. UN: U Nigeriji se dešavaju zločini protiv čovečnosti Savet bezbednosti UN najoštrije je osudio nedavnu eskalaciju napad koje vrši nigerijska ekstremistička organizacija Boko Haram i izrazio veliku zabrinutost da to ugrožava mir i stabilnost u centralnoj i zapadnoj Africi. Saopštenje usvojeno u ponedeljak bila je prva formalna reakcija na napade Boko Harama koji su postali još brutalniji nego ranije. Savet bezbednosti UN je uputio zahtev da Boko Haram odmah prekine sva neprijateljska dejstva i demobilizuje se, kao i da odmah oslobodi sve otete osobe, uključujući 276 učenica koje je ova organizacija lane u aprilu otela iz jedne škole, prenosi AP. Neki postupci Boko Harama "mogli bi biti u kategoriji zločina protiv čovečnosti", ukazao je Savet bezbednosti UN.
Pročitajte još:(FOTO 18+) Zamenica ministra policije Ukrajine – bez gaćica!MONSTRUM: Zapalio sam suprugu jer sam mislio da ima švalera!
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA