Najnovije

Obama: U vojnom sukobu sa Rusijom ne možemo ništa postići zato vršimo pritisak

NJU DELHI- „KRAJNJE smo zabrinuti zbog nedavno kršenja režima prekida vatre koje su na istoku Ukrajini izveli proruski separatisti uz pomoć Rusije, ruske tehnike, ruskog finansiranja, ruske obuke i ruskih trupa” – izjavio je Barak Obama nakon razgovora u NJu Delhiju sa indijskim premijerom Narendrom Modijem.
Barak Obama (printskrin: NBC news)

Barak Obama (printskrin: NBC news)

Američki predsednik je istovremeno objavio: da će se SAD i dalje držati svog dosadašnjeg pristupa ukrajinskoj krizi: „Nastavićemo da pojačavamo pritisak na Rusiju. Nastavićemo konsultacije sa našim međunarodnim i, naročito, evropskim partnerima jer želimo da budemo uvereni da i oni dele naš pristup ovom pitanju”. Obama je dodao da će Vašington: „razmotriti i nove načine pritiska na Rusiju”. Pri tom je mahnuo omiljenom „nemačkom zastavicom”, naglasivši: „Cilj SAD nije slabljenje ruske ekonomije”. Kao da nije bilo Iraka, Avganistana, Jugoslavije, Libije i Sirije, Obama je rekao i ovo: „Mi smo zainteresovani za ono za šta je i svaka druga zemlja: da velike države ne zastrašuju male države”. Ovoliko laganja trebalo bi da je konačno previše čak i za Amerikance čija je cela istorija – bar u trajanju od vek i po – i bila zasnovana na zastrašivanju drugih, nametanju drugima i otimanju od drugih.
Pročitajte još:Islamisti Boko harama otpočeli napad na grad MajduguriU toku operacija opkoljavanja 8.000 Ukrajinaca
Američki lider je, inače, u NJu Delhiju priznao da vojni sudar njegove zemlje ne bi dao nikakve efekte, da ne bi ništa rešio. Potpredsednik ruske vlade Igor Šuvalov poručio je zapadnim liderima okupljenim u Davosu: da sankcijama Rusiju ni na šta ne mogu prisiliti i da uzalud pokušavaju da svrgnu Vladimira Putina. Šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov, izjavio je da odustajanje od antiruskih sankcija podržava bezmalo polovina zemalja članica EU Izvor: Fakti.org  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA