Najnovije

Zabrana fizičkog kažnjavanja dece stiže i u Srpsku?

BANJALUKA - Javnost u Srbiji uzburkala je najava usvajanja Porodičnog zakona, kojim će ubuduće biti zabranjeno fizičko kažnjavanje dece. Ista zabrana mogla bi uskoro da postane i deo porodičnog zakonodavstva u Srpskoj.
Fizičko kažnjavanje dece: stranputica ili neophodnost? (Foto: villaggiogiovane2010)

Fizičko kažnjavanje dece: stranputica ili neophodnost? (Foto: villaggiogiovane2010)

Zagovornici zakona navode da je ovakva mera neophodna, jer je, prema njihovom mišljenju, tanka linija između kažnjavanja i zlostavljanja dece. Zabrana batina kao "vaspitne mere" u odgajanju dece mogla bi se uskoro naći i u zakonodavstvu Srpske, nakon što je Ombudsman za decu zatražio da Porodični zakon bude izmenjen i da se ovakvo ponašanje roditelja sankcioniše. “Insistira se na izričitoj zabrani, ne sa ciljem da se roditelji kazne, ne sa ciljem da se deci omogući da rade šta hoće, nego da se radi na jačanju roditeljskih kapaciteta na način da decu disciplinuju nenasilnim metodama”, izjavila je za RTRS Nada Grahovac, Ombudsman za decu RS. Stručnjaci smatraju da se postupci koji vređaju dostojanstvo deteta i povređuju ga mogu iskoreniti ili svesti na najmanju meru uvođenjem zakonske kazne za neodgovorne roditelje. “Onaj ko zlostavlja dete mora biti sankcionisan, ali roditelji moraju da nauče da primenjuju društveno prihvatljive metode vaspitavanja deteta”, reči su Ivane Stevanović predsednice Centra za prava deteta Beograd. Ova tema izgleda da je podelila javno mnjenje u Srbiji. Ako zakon bude usvojen, roditeljska moć biće sve manja, a moć dece sve veća, kaže psihoterapeut Zoran Milivojević. Usvajanjem zakona otvara se tvrdi prostor i za širenje lažnih optužbi bilo da one potiču od dece, supružnika, komšija. “Ako vi date detetu tu mogućnost da prijavi roditelja ili ga uceni onda slabimo porodicu i dozvoljavamo službama policije da bez ikakvog povoda ili samo na osnovu neke sumnje uđu u porodicu”, dodaje Milivojević. U Evropi su do sada 23 zemlje zakonom zabranile fizičko kažnjavanje dece, dok druge takav način vaspitanja sankcionišu sudskim odlukama. Švedska je prva zemlja u svetu koja je zabranila fizičko kažnjavanje dece još 1979. godine. Danas svega oko šest odsto roditelja u Švedskoj koristi fizičku kaznu i to u vidu "packe po ruci".
Pročitajte još:Ruski patrijarh tražu slobodu za roditelje po pitanju vaspitavanja deceUNICEF: Zabrana fizičkog kažnjavanja dece je „korak u dobrom pravcu“
Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA