Najnovije

Joksimović: Status EU kandidata privlači nove investitore

BEOGRAD - Status kandidata i put ka Evropskoj uniji je od izuzetne važnosti pre svega za privredni napredak Srbije, ocenila je danas ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.
Jadranka Joksimović - zadužena za EU integracije (Foto: JuTjub)

Jadranka Joksimović - zadužena za EU integracije (Foto: JuTjub)

"Kad ste zemlja kandidat, lakše će doći investitori, doći će do otvaranja novih radnih mesta... to znači drugačiji status i novu poziciju u međunarodnom okruženju", kazala je Joksimović za RTS. Ona je dodala da smatra da su građani Srbije jako zadovoljni spoljnom politikom kako prema EU, tako i uvažanjem drugih međunarodnih aktera, zbog čega je naša zemlja postala dinamična i otvorena. "Jako je dobro da su građani u prošloj godini razumeli važnost evropskih integracija i verujem da će taj trend nastaviti", naglasila je Joksimović. Ona je istakla i da obnova dijaloga Beograda i Prištine početkom februara ima veoma važnu ulogu u otvaranju prvog poglavlja, jer će se konačno razjasniti nedoumice u primeni Briselskog sporazuma. "Poglavlje 35 koje se tiče implementacije Briselskog sporazuma na neki način je bila jedna vrsta političkog uslova da se otvori među prvima to poglavlje, u ranoj fazi pregovora", kazala je Joksimović. Ona je rekla da veruje da će učesnici dijaloga narednog meseca uspeti da definišu neke stvari i razjasne nedoumice koje su postojale i da će to značiti konkretno početak otvaranja poglavlja. "Nedoumice su proistekle zbog toga što smo imali različite poruke, čak i iz same EU oko toga kako će se pregovarati, šta je sadržina poglavlja, nije postojao potpuno jasan okvir i zbog toga mislim da je obnova politička dijaloga najznačajnija", istakla je Joksimović.
Pročitajte još:Vilhelm: Realno je da poglavlja budu u februaru posle dijaloga sa Kosovom
Ona je rekla da Srbija ima obaveze proistekle iz Briselskog sporazuma, kao što ima i Priština. "Implementacija nije laka i ići će, i ide fazno", ukazala je Joksimović, naglasivši da Srbija nije odgovorna za odlaganje, jer Priština nije dugo imala vladu. Upitana za dokument koji se odnosi na Kosovo, Joksimović je rekla da teško da može da komentariše tekst koji još uvek nije predočen ni završen, i da ne bi da analizira unapred. "Svakako da predsednik Republike kao legitimno izabran ima pravo na neku vrstu inicijative i predloga, svaka nova ideja i inicijativa Srbije mislim da je dobra, kao i proaktivan pristup", navela je Joksimović i podsetila da je Briselski sporazum okvir u kome moramo da se krećemo, bar što se tiče evrointegracija. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA