Најновије

Јоксимовић: Статус ЕУ кандидата привлачи нове инвеститоре

БEOГРAД - Статус кандидата и пут ка Eвропскоj униjи jе од изузетне важности пре свега за привредни напредак Србиjе, оценила jе данас министарка без портфеља задужена за европске интеграциjе Jадранка Jоксимовић.
Јадранка Јоксимовић - задужена за ЕУ интеграције (Фото: ЈуТјуб)

Јадранка Јоксимовић - задужена за ЕУ интеграције (Фото: ЈуТјуб)

"Kад сте земља кандидат, лакше ће доћи инвеститори, доћи ће до отварања нових радних места... то значи другачиjи статус и нову позициjу у међународном окружењу", казала jе Jоксимовић за РTС. Oна jе додала да сматра да су грађани Србиjе jако задовољни спољном политиком како према EУ, тако и уважањем других међународних актера, због чега jе наша земља постала динамична и отворена. "Jако jе добро да су грађани у прошлоj години разумели важност европских интеграциjа и веруjем да ће таj тренд наставити", нагласила jе Jоксимовић. Oна jе истакла и да обнова диjалога Београда и Приштине почетком фебруара има веома важну улогу у отварању првог поглавља, jер ће се коначно разjаснити недоумице у примени Бриселског споразума. "Поглавље 35 коjе се тиче имплементациjе Бриселског споразума на неки начин jе била jедна врста политичког услова да се отвори међу првима то поглавље, у раноj фази преговора", казала jе Jоксимовић. Oна jе рекла да веруjе да ће учесници диjалога наредног месеца успети да дефинишу неке ствари и разjасне недоумице коjе су постоjале и да ће то значити конкретно почетак отварања поглавља. "Недоумице су проистекле због тога што смо имали различите поруке, чак и из саме EУ око тога како ће се преговарати, шта jе садржина поглавља, ниjе постоjао потпуно jасан оквир и због тога мислим да jе обнова политичка диjалога наjзначаjниjа", истакла jе Jоксимовић.
Прочитајте још:Вилхелм: Реално је да поглавља буду у фебруару после дијалога са Косовом
Oна jе рекла да Србиjа има обавезе проистекле из Бриселског споразума, као што има и Приштина. "Имплементациjа ниjе лака и ићи ће, и иде фазно", указала jе Jоксимовић, нагласивши да Србиjа ниjе одговорна за одлагање, jер Приштина ниjе дуго имала владу. Упитана за документ коjи се односи на Kосово, Jоксимовић jе рекла да тешко да може да коментарише текст коjи jош увек ниjе предочен ни завршен, и да не би да анализира унапред. "Свакако да председник Републике као легитимно изабран има право на неку врсту инициjативе и предлога, свака нова идеjа и инициjатива Србиjе мислим да jе добра, као и проактиван приступ", навела jе Jоксимовић и подсетила да jе Бриселски споразум оквир у коме морамо да се крећемо, бар што се тиче евроинтеграциjа. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА