Najnovije

Privatni lekari podržavaju inicijativu Lončara

BEOGRAD - Lekari u privatnoj praksi podržaće najavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara prema kojoj će osiguranici RfZO sa zdravstvenom knjižicom moći da se leče i u privatnim zdravstvenim ustanovama.
Zlatibor Lončar (Foto: JuTjub)

Zlatibor Lončar (Foto: JuTjub)

Udruženje privatnih lekara i stomatologa u današnjem saopštenju podseća da je i ranije ukazivalo na prednosti modela slobodnog izbora lekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. "Najavljena promena je od strateškog značaja za ceo zdravstveni sistem s obzirom da predstavlja veliki reformski pomak ka evropskim standardima i ubrzava pregovore iz Poglavlja 28", navodi se u saopštenju. Članovi udruženja navode kao ključnu posledicu novog modela demonopolizaciju državnih davalaca usluga zbog prelaska na plaćanja lekara, odnosno stomatologa po principu "novac prati pacijenta". "To znači da će sredstva iz fonda ići prema lekaru koga bira pacijent u zavisnosti od zadovoljstva pruženom uslugom. Princip slobodnog izbora lekara podstiče mehanizme konkurentnosti čime se građanima obezbeđuje kvalitetnije i dostupnije lečenje uz otklanjanje veštačkih lista čekanja", ističe se u saopštenju. Bitan efekat promena je, kako navode, racionalizacija potrošnje s obzirom na praksu da godišnje "rasipničko, duplo plaćanje zdravstvenih usluga" iznosi tri odsto BDP, odnosno milijardu evra.
Pročitajte još:Nema Božića bez česnice
Podsećaju i da je kašnjenje u modernizaciji dovelo srpsko zdravstvo na poslednje, 34. mesto u Evropi, te upozoravaju da će oni "koji su do sada blokirali svaku promenu opstruirati i najavljene mere", za koje u Udruženju tvrde da vode ka eliminisanju "parazitskih poslovnih modela kojima srpsko zdravstvo obiluje". U saopštenju koje su potpisali Jovan Rakić i Branislav Kardašević, konstatuje se da zdravstvo postoji zbog građana, koji očekuju da kada se odluče na lečenje kod privatnog lekara budu tretirani u skladu sa evropskim standardima. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA