Najnovije

Evropa strahuje od novih terorističkih napada

EU - Italija i Španija pojačale su danas nivo bezbednosti, posle napada na francuski satirični list "Šarli ebdo", u kojem su teroristi ub
Terorizam (Foto: thestreetjournal.org)

Terorizam (Foto: thestreetjournal.org)

Ministar unutrašnjih poslova Italije, Anđelino Alfano, rekao je da nema konkretnih pretnji niti sumnji na moguće terorističke napade, ali da su bezbednosne mere pojačane u blizini "osetljivih" francuskih, američkih i jevrejskih ciljeva, dodajući i da Islamska država smatra Rim sedištem hrišćanstva, što bi ga takođe moglo učiniti metom te grupe. Papa franja osudio je napad, rekavši da takvo nasilje nikada ne može biti opravdano. Skup solidarnosti s ubijenim kolegama, italijanski novinari zakazali su za četvrtak, ispred italijanske ambasade. Mere bezbednosti pojačane su i u Španiji, čija je medijska grupa "Prisa", koja izdaje najčitaniji list "Pais", evakuisala sedište svoje redakcije u Madridu, jer je primila sumnjivi paket, za koji se kasnije ispostavilo da nije opasan. Ministar unutrašnjih poslova Horhe Fernandez Diaz, saopštio je da je nivo bezbednosti podignut i da španska vlada razmenjuje informacije s Francuskom. On je, međutim, dodao da su ove mere uvedene samo iz predostrožnosti i da nema naznaka da se u Španiji sprema napad sličan onom u Parizu. Nešto ranije, madridska policija naredila je evakuaciju 300 zaposlenih u dneviku "Pais", pošto je nepoznati muškarac, dva sata posle napada u Parizu, isporučio paket, insistirajući da ga ostavi na glavnom ulazu. Zaposleni su vraćeni u redakcije, posto se ispostavilo da paket nije opasan.
Pročitajte još:Sjedinjene Države smatraju Rusiju realnom sajber-pretnjom
Preduzete mere bezbednosti
Austrija je, posle terorističkog napada na redakciju francuskog magazina „Šarli Hebdo“ u Parizu, preduzela mere bezbednosti, izjavio je večeras direktor Službe za ustavnu bezbednost i borbu protiv terorizma (BVT) Peter Gridling. On je, u dnevniku austrijske državne televizije ORf, istakao da u Austriji, kao i na svim drugim mestima postoji „apstraktno viša opasnost'', koja ne može da se konkretno dokaže. Potencijal pretnje Gridling vidi u povratnicima iz džihada i ističe da su austrijske bezbednosne institucije svesne tog problema. Na pitanje da li su u Austriji u prošlosti, kao u Francuskoj, sprečeni teroristički napadi, on je rekao da „nije bilo neposrednog sprečavanja krivičnog dela“. Prethodno je Gridling kazao da je Austrija ponudila pomoć Francuskoj. Prema njegovim rečima, austrijske bezbednosne ustanove stupile su u kontakt sa francuskim kolegama, dodajući da do sada nema naznaka da postoje veze terorista sa Austrijom. Državni vrh Austrije oštro je osudio teroristički napad u Parizu, ocenjujući da se radi o „gnusnom napadu na vrednosti evropskih demokratija – na slobodu i toleranciju". „Ovaj varvarski napad na slobodu izražavanja i medija se ne može ničim opravdati i mora biti najoštrije osuđen“, poručio je predsednik Austrije Hajnc fišer u pismu saučešća svom francuskom kolegi Fransoa Olandu.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA