Najnovije

BELORUSI DANAS BIRAJU: Lukašenko favorit!

MINSK - Na više od 6.000 biračkih mesta, koliko je jutros otvoreno u Belorusiji, skoro sedam miliona upisanih birača biraće budućeg šefa države među četiri kandidata, a aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko bori se za peti mandat.
Lukašenko (Foto: JuTjub)

Lukašenko (Foto: JuTjub)

Kandidati za predsednika su, prema Centralnoj izbornoj komisiji, pored Lukašenka, koji je na čelu Belorusije 21 godinu, lider Liberalno-demokratske partije Sergej Gajdukevič, lider Beloruske patriotske partije i vrhovni ataman beloruskih kozaka Nikolaj Ulahovič, i aktivistkinja kampanje "Govori istinu" Tatjana Korotkevič. Dok je 13,3 odsto Belorusa sa pravom glasa i dalje neodlučno, više od 45 odsto birača namerava da glas da Lukašenku (61), a rezultati predizbornih anketa pokazuju da je Korotkevičevoj naklonjeno oko 18 odsto birača, Gajdukeviču 11,4 odsto, a Ulakoviču 3,6 odsto birača, prenele su agencije. Bvši opozicioni predsednički kandidat Nikolaj Statkevič pozvao je na predizborne proteste, ali je odziv na takvim skupovima proteklih meseci bio slab, sa tek par stotina okupljenih. Uoči izbora, u subotu, na mitingu opozicije, više od 1.500 pristalica je prošetalo centralnim delovima Minska tražeći ostavku Lukašenka i slobodne izbore. Lukašenko je 7. oktobra rekao da želi da pobedi sa 80 odsto glasova birača. Aktuelni predsednik biran je na funkciju šefa države 1994, 2001, 2006. i 2010. godine. Poslednje izbore dobio je, prema zvaničnim podacima, sa 79,65 odsto glasova, a te rezultate nisu priznali ostali kandidati, kao ni SAD I EU. "Lukašeno sebe predstavlja kao garanta mira i bezbednosti... i taj imidž uspeva", izjavio je autor biografije beloruskog predsednika Valerij Karbalevič. Znatan deo birača, njih više od 36 odsto, iskoristio je priliku da glasa pre dana za glasanje, od 6. do 10. oktobra. Birači imaju mogućnost da glasaju i protiv svih kandidata. Biračka mesta biće otvorena od osam do 20 sati po lokalnom vremenu, a preliminarni rezultati bi, kako se očekuje, mogli da budu poznati u noći između nedelje i ponedeljka. Do 9. oktobra CIK Belorusije akreditovao je 928 stranih posmatrača, od kojih je 344 iz Biroa OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), 387 iz Zajednice Nezavisnih Država, 68 iz Parlamentarne skupštine OEBS, sedam iz Šangajske organizacije za saradnju. Završnicu izborne kampanje pratiće i 940 lokalnih i stranih novinara.
Pročitajte još:Ćerke Ramzana Kadirova snimile video spot (VIDEO)AMERIKA SE U GROBU OKREĆE: Rusija kreće u savez sa „umerenom opozicijom“
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA