Najnovije

SRBI SU EKONOMSKE PATRIOTE: Domaće proizvode bira 76,1 odsto kupaca

BEOGRAD - Da li su građani upoznati odakle potiču proizvodi koje svakodnevno konzumiraju i dalje je - enigma? Ne samo zbog njihove neinformisanosti, već same strukture tržišta u vremenu liberalne ekonomije. Da li su danas, recimo, "grand kafa", "bananica", "smoki", "dijamant", "dukat", ili "C začin"... domaći, bez obzira na vlasničku stukturu.
Budi Srbin u svakom supermarketu! (Foto: Pixabay)

Budi Srbin u svakom supermarketu! (Foto: Pixabay)

Odnos potrošača prema kupovini domaćih proizvoda, njihovom kvalitetu, kao i informisanosti kupaca o tome šta su domaći proizvodi, analiziralo je početkom ove godine udruženje "Moja Srbija". - Skoro polovina ispitanika, tačnije njih 49 odsto trudi se da kupuje domaće, oko trećine kupaca 28,5 kupuje domaće isključivo ukoliko je bolje ili jeftinije od uvoznog - kaže za "Novosti" Milan Ristić, predsednik tog Udruženja. - Oko 20 odsto kupaca uopšte ne vodi računa o tome da li je kupljeni proizvod domaćeg porekla. Istraživanje pokazuje da 37,1 odsto potrošača zna šta je to domaći proizvod, dok 38,5 odsto njih vezuje poreklo za vlasničku strukturu firme koja ga proizvodi. Ristić napominje da je vrlo zanimljiv podatak da bi se dve trećine kupaca (76,1 odsto) u Srbiji češće opredeljivalo za domaće proizvode ukoliko bi postojala vidna oznaka o zemlji porekla. Inače, ovo udruženje je pokrenulo akciju "Birajmo domaće". Cilj ove akcije, kako kažu u udruženju, nije bojkot ničije robe nego podrška našoj robi. Kako objašnjavaju, njihova želja je da ukoliko je srpski proizvod cenovno i po kvalitetu konkurentan, treba uvek izabrati domaći, jer od sto potrošenih dinara na domaći proizvod u Srbiji ostaje čak 95. Pitanja oko važnosti ekonomskog patriotozma, prema oceni privrednog konsultanta Dragoljuba Rajića, postavljena su u pravom času, jer to jeste veoma bitno za privredu zemlje, ali napominje da građani treba da budu svesni nekih stvari, jer manipulacija napravi više štete nego koristi. - U savremenom pogledu na ekonomiju, svaka firma koja proizvodi na teritoriji vaše zemlje, zapošljava ljude u toj zemlji, ima značajan broj lokalnih dobavljača i plaća poreze državi i druge naknade lokalnim samoupravama jeste domaća kompanija - naglašava Rajić. - Dakle, iako je većinsko vlasništvo nekih domaćih brendova u rukama nemačkih, austrijskih, slovenačkih ili hrvatskih multinacionalnih kompanija, najveći deo obrta novca kompanije ostaje zemlji. Ipak, deo tog obrta odliva se iz zemlje kroz dobit kompanije. Za ekonomiju zemlje kakva je naša, u uslovima slabe konkurentnosti, važno je svakako preferirati domaće proizvode. - Krajnje je vreme da Vlada počne da se bavi razvojem zasnovanim na domaćim resursima, kao glavnom osloncu - kaže za "Novosti" Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača. - Uostalom, to rade skoro sve zemlje sveta.
Pročitajte još:OVO JE ZAISTA VAŽNO: Da li vas partner stvarno voli!?NOVI ZAKON: Viškovi hrane za siromašne
Naše milije Dragoljub Rajić kaže da je važno kupovati domaće proizvode, to jest one koji se proizvode na tlu Srbije: - Generalno, smatram da građani pre kupuju domaće, čak i u situaciji kada domaća proizvodnja nekih proizvoda i nije na zavidnom nivou, ali to je zato što su uvozni proizvodi skuplji. Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA