Mandarine su omiljeno tropsko voće mnogima, ali njihova kora uglavnom završava u kanti za otpatke, što je velika greška (naravno, samo ukoliko ste sigurni da nisu tretirane hemikalijama).
Ne bacajte kore od mandarina (Foto: pixabay.com)
Ukoliko vas muče grlobolja ili kašalj, sameljite 50 grama kora od mandarina i stavite ih u staklenu teglu. Samlevene kore prelijte čašom votke ili 40-postotnim alkoholom. Dobro zatvorite teglu i ostavite je da odstoji nedelju dana na tamnom mestu, a nakon toga uzumajte po kašiku nakon obroga, posle čega treba da uzmete i kašiku meda.
Kore mandarina možete iskoristiti i u receptu za pravu poslasticu - ušećerene korice. 500 – 600 g mandarina 300 – 400 ml vode 1 kašičica soli 350 g kristal šećera 350 ml vode još šećera za valjanje korice
Postupak: Ogulite mandarine i sačuvajte koricu, koju ćete stavite u lončić, preliti je s 300 – 400 mililitara vode i dodati joj jednu kašičicu soli. Kuvajte koricu u ovoj mešavini do vrenja. Kad zakuva, vodu bacite, a koricu sačuvajte. Taj postupak će odstraniti gorčinu iz korice. Prokuvanu koricu narežite na tanke trakice. U drugom loncu pomešajte 350 grama šećera i 350 mililitara vode pa pustite da mešavina zakuva, a šećer se otopi. Dodajte pripremljenu koricu i sve kuvajte na laganoj vatri oko pola sata ili dok korica ne postane lagano prozirna, a sirup vrlo gust. Koricu pažljivo prebacite na cediljku da se ocedi i osuši, a zatim je uvaljajte u dosta šećera i rasporedite po papiru za pečenje kako bi se do kraja osušila. Spremite to u teglu i dodajte kolačima, napitcima ili grickajte kada poželite.
Pročitajte još:ZAKUCALA EKSERE U JABUKU: 12 sati tako stajalo, pa je pojela. Rezultat je fantastičan10 namirnica za bolji rad creva
Izvor: dnevno.rs
Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.