Najnovije

CRNOGORSKI JADI: Opozicija razbijena - Milo ide ponosno u NATO

PODGORICA - Političkoj krizi u Crnoj Gori ne nazire se rešenje - opozicione partije su duboko podeljene, dok vladajuća koalicija, iako praktično funkcioniše samo kao "tehnička vlada" zastupa stav da je, u ovom trenutku, najvažnija pozivnica za NATO koja se očekuje krajem godine. Demokratski front ne posustaje u organizaciji protesta, iako nemaju podršku parlamentarne opozicije koja poziva na dijalog i na uključivanje evropskih medijatora.
Milo Đukanović (Foto: Jutjub)

Milo Đukanović (Foto: Jutjub)

Već poslovična nesloga u crnogorskoj opoziciji i te kako ide naruku Vladi koja je nakon protesta koji su okupili hiljade građana na podgoričkim ulicama, dodatno poljuljana činjenicom da su ojačali krugovi građanskog otpora koji ne pripadaju nijednoj političkoj partiji. Prvi čovek parlamenta Ranko Krivokapić zalaže se za uspostavljanje političkog dijaloga na najvišem nivou. - Dijalogom u institucijama moramo pokazati da smo sposobni da rešavamo sporove, kako nam sugerišu naši evropski partneri, čija podrška je u ovom procesu dobrodošla kao i prilikom usvajanja nove izborne legislative, ustavnih amandmana i mnogih drugih važnih pitanja koja su izazivala velike sporove u Crnoj Gori - navodi se iz kabineta predsednika Skupštine i naglašava da "sporna pitanja moramo rešavati sami". Demokratski front koji je organizator protesta u Crnoj Gori odbija da učestvuje u institucionalnom dijalogu i najavljuje širenje protesta iz Podgorice na druge crnogorske gradove. - Protesti Demokratskog fronta doveli su do polarizacije političke scene, a čelnici tog saveza moraju preuzeti odgovornost za njihov krah, ocenjuju lideri opozicionih Demosa, Demokratske Crne Gore i pokreta URA, Miodrag Lekić, Aleksa Bečić i Žarko Rakčević.Oni su pozvali Demokratsku partiju socijalista na pregovore o formiranju prelazne vlade, ističući da bi Evropska komisija trebalo da pokrene dijalog. Lekić je kazao je da je tehnička vlada jedini put izlaska iz krize u Crnoj Gori.On pri tome nije odbio mogućnost da pregovara sa predsednikom DPS Milom Đukanovićem ili njegovim zamenikom Duškom Markovićem, rekavši da politički animoziteti ne smeju biti prepreka za pregovore. Gostujući na televiziji lider Demosa je pojasnio zašto se Demos nije pridružio protestima: - Demos nije taktizirao tokom protesta, već je bio maksimalno solidaran. Miodrag Lekić i Demos, dok ga budem vodio, neće biti nigde gde se ništa ne pita, kakvo god mesto na bini da mi je planirano. Trebalo je samo tamo da dođem i budem statista - rekao je Lekić. I lider demokrata Aleksa Bečić je izjavio da uslovi za zajedničko delovanje opozicije nisu bili ispunjeni. - Ciljevi su bili nerealno postavljeni. Nismo videli strategiju niti organizaciju, i organizatori su politički odgovorni za rezultat protesta. Potpuno sam svestan koliki su dometi akcija koje osmišljava Predrag Bulatović i ostali - rekao je Bečić. Upozoravajući da su obe strane uoči protesta dizale tenzije i koristile rečnik ultimatuma, lider pokreta URA Žarko Rakčević je rekao da su organizatori odgovorni za nasilje ispred Skupštine.
Pročitajte još:TRAGEDIJA U BUKUREŠTU: Najmanje 26 poginulih – 88 povređenihSAMO GA POSLUŠAJTE: Glavni američki obaveštajac osuo po Putinu (VIDEO)
Milo neće posrednike Crnogorski premijer Milo Đukanović kazao je da je vladajuća Demokratska partija socijalista spremna da raspiše izbore u bilo kom terminu posle dobijanja pozivnice za NATO: - DPS je odbio zahtev za posredovanje EU u dogovoru sa opozicijom oko formiranja tehničke vlade i izrazio spremnost za prevazilaženje postojeće situacije, isključivo u institucijama sistema Crne Gore. Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA