Najnovije

Ovako Stefanović zagovara "demokratski socijal-izam": Meni je svaki "izam" preuzak!

BEOGRAD - Borko Stefanović, nedavno smenjen sa mesta šefa poslaničke grupe DS-a, dao je intervju za list "Nedeljnik" u kojem govori o "razlazu sa DS-om", svojoj politici i mnogim drugim otvorenim pitanjima. Prenosimo deo ovog intervjua:
Stefanović (Foto: JuTjub)

Stefanović (Foto: JuTjub)

Da li ste vi titoista, šta mislite o Titovoj politici? Nisam. Meni je svaki "izam" preuzak. Ja sam za demokratski socijalizam. Cenim Tita i njegovu politiku i mislim da je bio jedan od najvećih srpskih vladara, ali osuđujem autoritarni socijalizam, Goli otok i progon onih koji su bili nevini. Zato ne mogu da kažem da sam titoista, jer da jesam, onda bih bio za sve elemente tog sistema vladanja. Ali ako me pitate da li više volim Tita i njegov period od Miloševića, onda -- da, mnogo više. Ako me pitate da li više volim Tita u odnosu na Vučića -- da. Uz ogradu da ne bih voleo da živim u jednopartijskom sistemu i u zemlji u kojoj postoji Goli otok i streljanje nevinih ljudi, kao što se dešavalo posle oslobođenja. Mislite da je moguće da se na temelju takvih streljanja i stradanja nevinih izgradi sistem koji vidite kao pozitivan i koji baštinite? Da, zato što je to istorija pokazala. Zato povlačim crte izuzetka. Ja taj period poštujem i baštinim zbog toga što je bio sagrađen na čistom antifašizmu, zato što je doveo do industrijalizacije ove zemlje, do opismenjavanja, emancipacije žena, iskorenjivanja nepismenosti, zaraznih bolesti. Kralj Aleksandar nam je ostavio zemlju u kojoj je preko 75 odsto nepismenog stanovništva, jedan asfaltiran put, fabrike u kojima su radili radnici sa tuberkulozom, Glavnjaču i druga "divna mesta"... Danas se na taj period gleda romantično, a ne vidite sve što je loše ostalo iza diktature Karađorđevića.
Pročitajte još:LAZANSKI: Je li neko od Evropljana izašao u crnini da izrazi žalost za poginulim ruskim turistima?Svetost cara Nikolaja prvi spoznali i priznali Srbi
Izvor: Nedeljnik / Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA