Najnovije

HITAN SASTANAK NATO ALIJANSE: Na pragu veliki razdor među članicama

BRISEL - NATO alijansa je sazvala vanredan hitan sastanak članica zbog srušenog ruskog borbenog aviona na granici između Sirije i Turske.
Snimak pada aviona (Foto: JuTjub)

Snimak pada aviona (Foto: JuTjub)

Sastanak će početi u 17 časova večeras u Briselu. Reakcije na rušenje aviona ruske avijacije su različite, a moguć je i razdor među članicama NATO zbog ovog osetljivog bezbedonosnog pitanja. Predsednik Češke Miloš Zeman osudio je akcije Turske zbog situacije oko ruskog aviona Su-24, a zvanična Moskva je otpužila Tursku da laže da je ruski avion narušio vazdušni prostor Turske. Ove optužbe je izneo lično ministar odbrane Ruske Federacije, Sergej Šojgu. Evropska Unija je već duboko podeljena zbog pitanja odnosa sa Rusijom, a nejedinstvo između članica EU, pa automatski i NATO alijanse, pokazano je i u problemu sa talasom izbeglica. Pitanje turskog rušenja ruskog aviona dodatno može napraviti neslogu i udaljiti članice NATO alijanse, a prvi signal je to što je predsednik Češke koja je takođe članica NATO alijanse kao i Turska zauzeo osuđujući stav naspram Turske. Podsećamo, Nemačka i Francuska već neko vreme zagovaraju otopljavanje odnosa sa Rusijom, a zbog sankcija ove zemlje trpe velike ekonomske posledice. Zbog toga se politička elita u Evropi sve više okreće Rusiji, odnosno, svojim interesima nasuprot zahtevima i željama Vašingtona. Evropa želi bolje odnose sa Rusijom i to je osnovni razlog zašto rušenje ruskog Suhoja može biti tačka koja će podeliti NATO na dve struje. Francuska je takođe jedna od zemalja koja bi među prvima mogla osuditi delovanje Turske, jer je Francuska zvanično otpočela zajedničke akcije sa Rusijom protiv Islamske države u Siriji. Fransoa Oland, francuski predsednik, pozvao je na stvaranje velike koalicije sa Rusijom, a pozicioniranje Turske kao ruskog neprijatelja bi u tom smislu Francusku moglo pozicionirati kao otvorenog protivnika Turske bez obzira na savezništvo u okviru NATO alijanse. Turska među sponzorima Islamske države Udar na rusku avijaciju od strane Turske bi mogao biti odgovor turskih vlasti na pojačane udare ruske avijacije na naftne strukture Islamske države u Siriji, objavljuje Raša Tudej i ističe da je „javna tajna“ da Turska trguje na ovom crnom tržištu i pravi naftne dogovore sa Islamskom državom. Čak su i zvanične američke vlasti prošle godine u jednom od svojih izveštaja optužile Tursku da trguje naftom sa Islamskom državom, odnosno, da je jedan od kupaca nafte koju na crno tržište plasira Islamska država, navodi Raša Tudej. Po svemu sudeći, jedna od zemalja koje je nedavno ruski predsednik Vladimir Putin pominjao kao sponzore Islamske države je Turska. Ruski Ministar odbrane Sergej Šojgu optužio je Tursku da laže da je avion koji je oboren upao u turski vazdušni prostor. Šojgu je istakao da Turska nema dokaze za svoje tvrdnje, te da ruski avion nije napuštao sirijski vazdušni prostor.
Pročitajte još:Ovo su turski dokazi da im je Su-24 povredio vazdušni prostor (FOTO)(UZNEMIRAVAJUĆI FOTO/VIDEO) Ruski pilot zarobljen pa ubijen?
  Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA