Najnovije

SVE MANJINE UZ MILANOVIĆA: Samo Albanci protiv, a zašto?

ZAGREB - Sedam od ukupno osam zastupnika nacionalnih manjina danas je dalo podršku aktuelnom premijeru i lideru SDP-a Zoranu Milanoviću da pokuša da sastavi vladu, a jedina koja tu podršku nije potpisala je zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.
Zoran Milanović (Foto: JuTjub)

Zoran Milanović (Foto: JuTjub)

"Mi smo se dogovorili da ćemo dati podršku koaliciji Hrvatska raste, odnosno mandataru Zoranu Milanoviću", rekao je novinarima zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi, nakon sastanka Kluba nacionalnih manjina u Saboru. Potvrdio je kako se sastanku nije odazvala zastupnica albanske manjine. "Ona je bila pozvana, a za sve ostalo pitajte nju", kazao je Kajtazi. Rekao je i da su izjave o podršci Milanoviću sedmorica zastupnika potpisala danas, a sutra će njihovi potpisi biti priloženi ostalima koji podržavaju koaliciju Hrvatska rastete i odneseni na konsultacije kod predsednice Kolinde Grabar Kitarović. Ermina Lekaj Prljaskaj nije bila dostupna za izjavu, a činjenicu da im nije potvrdila kako će nastupati zajedno s ostalim manjinskim zastupnicima u Klubu nacionalnih manjina tumače kao potvrdu da ne želi biti članica Kluba. Zbog toga tumače kako više ne vredi ni njen potpis na zajedničkom programskom dokumentu od pre desetak dana, a na osnovu kojega će manjinski zastupnici pregovarati o sporazumu s mandatarom, kada on bude određen. U Klubu nezvanično tumače i da su potpisi Milanoviću tek prethodni potpisi s kojima će on zatražiti od predsednice da mu poveri mandat za sastavljanje vlade, a da će se tek nakon utvrđivanja mandatara razgovarati o usuglašavanju programa. S osvojenih 56 zastupničkih mandata na parlamentarnim izborima, tri IDS-ova, jednim mandatom reformista te današnjim potpisom "manjinaca", SDP-ova koalicija Hrvatska raste trenutno uživa podršku ukupno 67 izabranih zastupnika.
Pročitajte još:
Za dobijanje mandata za sastavljanje vlade po Ustavu je potrebna podrška natpolovične većine svih izabranih zastupnika, odnosno njih 76, preneo je Index.hr. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA