Najnovije

SNP APELUJE: Sprečiti rezoluciju o Dejtonskom sporazumu

BEOGRAD - Srpska narodna partija pozvala je Vladu Srbije da se što pre diplomatski uključi i spreči usvajanje rezolucija o Dejtonskom sporazumu koje, kako se navodi, imaju štetne posledice po Republiku Srpsku i srpski narod.
Srpska narodna partija (Foto: SNP)

Srpska narodna partija (Foto: SNP)

"U toku su ogromni pritisci da se izvrši revizija Dejtonskog sporazuma s ciljem da se centralizacijom Bosne i Hercegovine ili umanje nadležnosti ili potpuno ukine Republika Srpska. Evropski parlament će već sutra, u četvrtak, raspravljati o nekoliko rezolucija čiji je cilj upravo revizija Dejtona", navodi se u saopštenju iz te stranke. Ova stranka smatra da pokušaji promene Dejtona u godini kada se obeležava 20 godina od potpisivanja ovog sporazuma, nisu slučajni. "Glavni lobisti usvajanja rezolucija u Evropskom parlamentu su hrvatski poslanici. Samo jedna rezolucija, iza koje je stala poslanička grupa "Evropa nacija i sloboda" je u korist očuvanja Dejtonskog sporazuma i Republike Srpske. Srbija, kao zemlja potpisnica sporazuma i kao zemlja koja sa Republikom Srpskom ima Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, mora da zaštiti Srpsku. "Ne mogu evropske integracije Srbije i otvaranja poglavlja u pregovorima sa EU biti razlog za nezameranje Uniji na ovako važnom pitanju, jer je očuvanje Dejtonskog sporazuma i Republike Srpske od našeg vitalnog nacionalnog interesa", navodi SNPi dodaje da ta stranka podržava svaku inicijativu i rezoluciju u Evropskom parlamentu koja bi imala za cilj očuvanje ovog sporazuma, koji je doneo mir u BiH i doprineo stvaranju Republike Srpske. "Isto to bi morala da čini i Vlada Srbije", smatraju u ovoj stranci.
Pročitajte još:POLICAJCI U ŠOKU: Aleksandar Vučić razlupao prostorije SNSDAČIĆ BESAN ZBOG PROVOKACIJA: Vučić dobro odgovorio – stalno nas napadaju!
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA