Najnovije

ZA NJEGOVO DOBRO: Ruska garda postrojila indijskog premijera (VIDEO)

MOSKVA: Ceremonija dočeka Premijere Indije Narendre Modija Rusiji, osim po važnosti posete i ostaće upamćena i po diplomatskom skandalu koji je blagovremeno sprečen.
Modi i Putin (Foto:jutub)

Modi i Putin (Foto:jutub)

Incident koji je zapalio društvene mreže i zamalo izazvao međunarodni skandal i obrukao Modija desio si tokom intoniranja Indijske himne i smotre počasne garde Rusije. Naime, dok je počasni orkestar svirao himnu, Modi koji je u tom trenutku stojao krenuo je ne oslušavši himnu i ne poklonivši se gardi, zbog čega ga je ruski zvaničnik zadužen za protokol povukao u stranu i zaustavio do kraja odražavanja ceremonije. Iako bi neki ovakav gest domaćina mogli da protumače kao drzak i nepristojan, činjenica je da bi pored uvrede počasne garde ruske vojske, Premijer Indije uvredio i sopstveni narod budući da je običaj da se stoji dok se intonira himna.Idijskog Premijera inače često kritikuju kod kuće zbog brojnih gafova i incidenata sa državnim obeležjima, tako da je ovo samo jedan od nizu incidenata koji mogu biti protumačeni kao nepoštovanje državnih simbola, da domaćin nije pazio. Modij je u domovini oštro kritikovan zbog brisanja lica zastavom na šetnji tokom proslave Dana Joge, slikanja ispred zastave i davanja autograma ispisanim na državnoj zastavi. Opozicija je zbog ovakvih pstupaka Modija tražila njegovu smenu pa je ovakva rekcija ruskog zvaničinika došla u pravi čas. Premijer Modi koji je u Rusiju došao radi proširivanja ekonoske saranje dveju zemanja, potpisaće nekoliko sporazuma iz trgovine i infrastrukturnih projekata. Saradnja dve zemnje u ovim oblastima meri se desetinama milijardi dolara a planirano je njeno značajno povećanje do 2025te. Planirana je i kupovina ruskih radarskih i raketnih sistema S-400, nabavku 6000 raketa ukupne vrednosti 6 milijardi dolara, planira se i nastavak saradnje iz oblasti nuklearnih tehnologija koji obuhvataju i nastavak izgradnje nuklearnih elektrana u Indiji u kojoj je Ruska strana do sada izgradila 12 reaktora za proizvodnju struje, čija je vrednost procenjena na nekoliko desetina milijardi dolara. Narendra Modi pohvalio je ruskog predsednika Putina za izuzetno liderstvo u zemlji i regionu i izrazio nade da će se njihova saradnja unutar BRIKS-a dodatno intenzivirati. "Rusija ostaje jedan od najvrednijih indijskih prijatelja svetu", rekao Modi u NJu Delhiju u sredu pre odlaska u Moskvu. On će održati "opsežne razgovore sa predsednikom Putinom", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Kancelarije premijera, prenosi portal Briks Post. "Danas ću početi svoju posetu Rusiji, svoju prvu bilateralnu posetu nakon što smo formirali vladu. Ja sam veoma optimističan u pogledu ishoda ove posete. Istorija je svedok u bliskim vezama Indije i Rusije tokom proteklih decenija ", naveo je Modi. Pred saradnje iz oblasti odbrane i borbe protiv terorizma, razgovaraće se i o saradnji u svemirskim programima, zaštiti životne sredine, rudarstvu i prehrambenoj industriji.
Pročitajte još:NEVIĐENI SKANDAL U NEMAČKOJ: Udarili na Putina pa zakucali sebi ekser u sanduk (VIDEO)RUSI NE ODUSTAJU: Nastavljamo sa ratom i u slučaju primirja
Izvor: firstpost.com/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA