Najnovije

Dodik: Brisel je režirao izjavu o evropskom putu BiH

BANJALUKA - Predsednik RS Milorad Dodik smatra da izjava o evropskom putu BiH nije napisana u Predsedništvu te zemlje, već su je napisali ljudi iz Evropske komisije, odnosno tim koji je predvodio Renco Davidi, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH.
Milorad Dodik (Foto: flickr)

Milorad Dodik (Foto: flickr)

Dodik smatra da je to zamka, da Predsedništvo BiH nema nikakve nadležnosti za tu vrstu "priče", već da su samo "poslušnici" koji su izjavu prosledili liderima parlamentarnih stranaka u BiH. Predsedništvo je samo transfer iako želi da se prikaže kao organ koji o nečemu odlučuje, rekao je Dodik za RTRS. On je naglasio da se u prvoj verziji ovog dokumenta govorilo isključivo o suverenitetu Bosne i Hercegovine, dok se Republika Srpska uopšte nije spominjala. Zato je zahtevao da se u izjavi naglasi da se RS zasniva na postojećem Ustavu Bosne i Hercegovine i Dejtonskom sporazumu, što je naknadno i učinjeno. "Još jedna u nizu podvala jeste stav Izjave o ekonomsko-socijalnim merama koje se pozivaju na Sporazum o rastu i zapošljavanju", smatra predsednik RS. On dodaje da je tražio da se taj deo izbaci jer je Sporazum nastao kao deo prošlogodišnjih protesta iz Federacije BiH koje, kako kaže, Evropska unija pokušava da afirmiše. Upozorio je da su do sada evropske integracije služile kao razlog da se interveniše u ustavni poredak BiH, te da se često moglo videti da su inicijative koje su dolazile iz EU bile zloupotrebljene. "Male šanse koje su imali uvek su koristili kao veliku mogućnost za redefinisanje ustavnog poretka", naglasio je Dodik. On je ocenio da je sva koncepcija međunarodne zajednice bila da se sruši vlast u RS direktnim angažovanjem raznih ambasadora ili službenika ambasada, u kojima su prednjačili predstavnici SAD i Velike Britanije. Dodik je naglasio i da će potpis na inicijativu o evropskom putu BiH staviti nakon izjašnjavanja Narodne skupštine RS i sednice Izvršnog odbora SNSD, čiji je lider.
Pročitajte još:Foreign Policy: Zapaliti srpskog Trojanskog konja na Kosmetu
Posebna sednica Narodne skupštine RS na kojoj će biti razmatrana Izjava Predsedništva BiH o evropskom putu biće održana sutra, odlučio je Kolegijum entitetskog parlamenta. Skupština će se o ovom pitanju izjasniti na zahtev Dodika, a opozicija u RS taj njegov potez ocenjuje kao politikanstvo. Izjavu Predsedništva BiH treba da do 12. februara parafiraju svi predsednici političkih stranaka. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA