Најновије

Додик: Брисел је режирао изјаву о европском путу БиХ

БАЊАЛУКА - Председник РС Милорад Додик сматра да изјава о европском путу БиХ није написана у Председништву те земље, већ су је написали људи из Европске комисије, односно тим који је предводио Ренцо Давиди, отправник послова Делегације ЕУ у БиХ.
Милорад Додик (Фото: flickr)

Милорад Додик (Фото: flickr)

Додик сматра да је то замка, да Председништво БиХ нема никакве надлежности за ту врсту "приче", већ да су само "послушници" који су изјаву проследили лидерима парламентарних странака у БиХ. Председништво је само трансфер иако жели да се прикаже као орган који о нечему одлучује, рекао је Додик за РТРС. Он је нагласио да се у првој верзији овог документа говорило искључиво о суверенитету Босне и Херцеговине, док се Република Српска уопште није спомињала. Зато је захтевао да се у изјави нагласи да се РС заснива на постојећем Уставу Босне и Херцеговине и Дејтонском споразуму, што је накнадно и учињено. "Још једна у низу подвала јесте став Изјаве о економско-социјалним мерама које се позивају на Споразум о расту и запошљавању", сматра председник РС. Он додаје да је тражио да се тај део избаци јер је Споразум настао као део прошлогодишњих протеста из Федерације БиХ које, како каже, Европска унија покушава да афирмише. Упозорио је да су до сада европске интеграције служиле као разлог да се интервенише у уставни поредак БиХ, те да се често могло видети да су иницијативе које су долазиле из ЕУ биле злоупотребљене. "Мале шансе које су имали увек су користили као велику могућност за редефинисање уставног поретка", нагласио је Додик. Он је оценио да је сва концепција међународне заједнице била да се сруши власт у РС директним ангажовањем разних амбасадора или службеника амбасада, у којима су предњачили представници САД и Велике Британије. Додик је нагласио и да ће потпис на иницијативу о европском путу БиХ ставити након изјашњавања Народне скупштине РС и седнице Извршног одбора СНСД, чији је лидер.
Прочитајте још:Foreign Policy: Запалити српског Тројанског коња на Космету
Посебна седница Народне скупштине РС на којој ће бити разматрана Изјава Председништва БиХ о европском путу биће одржана сутра, одлучио је Колегијум ентитетског парламента. Скупштина ће се о овом питању изјаснити на захтев Додика, а опозиција у РС тај његов потез оцењује као политиканство. Изјаву Председништва БиХ треба да до 12. фебруара парафирају сви председници политичких странака. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА