Najnovije

Dačić: Ne ometamo evropski put Kosova!

BEČ - Predsedavajući OEBS, prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić zamolio je danas Albaniju da se bavi pitanjima principa OEBS-a i da ne brine o razgovorima Beograda i Prištine, koji se obavljaju u Briselu, a ne u OEBS-u.
Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

On je, na zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS u Beču, rekao da Srbija, kao predsedavajuća, poštuje principe OEBS i da ne treba tražiti od nje da ih ne poštuje kada je Srbija u pitanju. Odgovarajući na pitanje delegacije Albanije pri Parlamentarnoj skupštini OEBS da li će Srbija prihvatiti članstvo Kosova u ovoj organizaciji, rekao da Srbija poštuje princip očuvanja teritorijalnog integriteta i da ne može manje da brani teritorijalni integritet Srbije od Ukrajine. „Nemojte od nas tražiti to posebno ne kao predsedavajućeg OEBS. Biću veran OEBS i ostavite ovo pitanje tamo gde se odlučuje, a to svakako nije ovde“, odgovorio je oštro Dačić. On je podvukao da treba odvojiti pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine, to jest onih stvari vezanih za svakodnevni život građana pokrajine, od pitanja koje su od statusnog značaja. Prema njegovim rečima primedba Srbije, kada je reč o Kosovu jeste da je jedan deo naše teritorije, samostalno odlučio da se otcepi i to uradio jednostrano, bez saglasnost države od koje želi da se odvoji. S tim u vezi je ukazao da neki drugi slični primeri nisu priznati. Dačić je naglasio da se u svakodnevnim diskusijama može videti kuda može voditi primer Kosova, i kakva bi bila međunarodna reakcija. On je Albaniji poručio da ovo nije skup na kojem treba raspravljati na ovu temu.
Pročitajte još:Orban: Evropska Unija se podelila zbog Rusije
„Zamolio bih Albaniju da se bavi pitanjima principa OEBS-a i da se ne brine o razgovorima sa Prištinom, jer se to obavlja u Briselu, a ne u OEBS“, podvukao je on. Dačić je naglasio da Srbija želi da razgovara o regulisanju odnosa, ali ne može da prihvati jednostrane akte. „Moramo da se vratimo u pravni sistem. Zato ne možemo da prihvatimo da Kosovo bude ravnopravni član. Može da učestvuje u regionalnim forumima i mi ne sprečavamo ni evropski put, ali što se međunarodnih organizacija tiče, što je vezano sa potrebom da Srbija mora da se sasglasi sa nezavisnošću, toga neće biti“; jasno je rekao Dačić pred oko 250 poslanika iz zemalja članice OEBS. „Nemojte da pretvaramo sastanke u raspravu“, zamolio je Dačić Albaniju. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA