Najnovije

(INTERVJU) Aleksandar Kravčenko: Ne plašim se hapšenja u Srbiji zbog pomoći srpskim dobrovoljcima u Novorusiji

MOSKVA - Lider ruske organizacije "Kosovski front" Aleksandar Kravčenko govori za "Pravdu" o akcijama te organizacije, saradnji sa pokretom "Novorusija" Igora Strekova, angažovanosti Srba u pomoći narodu Novorusije. Kravčenko, koji je inače bio dobrovoljac u vojsci Republike Srpske tokom odbrambenog rata u BiH, kaže da je bio iznenađen dobrom reakcijom Srba po izbijanju krize u Ukrajini.
Aleksandar Kravčenko (Foto: Kosovski front)

Aleksandar Kravčenko (Foto: Kosovski front)

- Ja sam znao da će biti velika podrška srpskog naroda Novorusiji, kako u materijalnom tako i u moralnom smislu, ali smo bili iznenađeni tim prvim rezultatima prikupljanja pomoći u Srbiji početkom avgusta meseca. Sigurni smo da je pomoć mogla biti mnogo veća da su se u prikupljanje pomoći uključile i druge patriotske organizacije iz Srbije i novi instrumenti informativnog i finansiskog karaktera. Kakva je humanitarna situacija u Novorusiji i šta je najpotrebnije? - Situacija je vrlo loša, čak šta više katastrofalna. Pre svega potrebno je pomoć u vidu namirnica, jer je dosta gladnih ljudi. Da li sva sredstva koja prikuplja „Kosovski front“ odlaze na humanitarnu pomoć ili se pomaže i snagama Novorusije? - U prvom periodu akcije pomagali smo isključivo vojsku Novorusije, to je bila pomoć u vidu lekova, hrane, radio stanica, uniformi itd. Mi smo pomagali različite jedinice vojske Novorusije npr. bataljon Svetog Aleksanra Nevskog (grad Alćevsk), bataljon Svetog Đorđa (Rovenki) itd... ali zbog katastrofalne humanitarne situacije mi smo počeli da domažemo i civilnom stanovništvu. U nekoliko navrata ste bili u Novorusiji a sada ste sredstva predali organizaciji Igora Strelkova. Da li će njegov pokret "Novorusija" biti kanal kojim će "Kosovski front" slati pomoć u Donbas? - "Kosovski Front" je kolektivno pristupio pokretu "Novorusija" Igora Strelkova. Mi aktivno podržavamo svaku inicijativu Igora Strelkova. Sarađujemo na različitim poljima, ali pored te saradnje imamo i svoje operativne i taktičke zadatke pomoći Novorusiji. Na primer, sada planiramo pomoć gradu Slavjenoserbsku. Pomoć srpskog naroda koju smo sada predali Igoru Strelkovu bilo je trenutno najbolje rešenje. Taj novac biće utrošen za pomoć ranjenim borcima što je svakako jedan od najvažnijih zadataka u odbrani te nove ruske države.

Borci Novorusije poslali pomoć Kosmetu

Uprkos teškoj situaciji koja vlada kod njih, borci i ratnici u Novorusiji prkupili su finansiska sredstva u iznosu od oko 1.000 dolara za akciju pomoći narodu na Kosmetu koja će se realizovati preko organizacije Kosovski Front - kaže Kravčenko.
Dovođeni ste u vezu sa organizovanjem odlaska srpskih dobrovoljaca u Novorusiju što ste demantovali. Da li se plašite hapšenja ako dođete u Srbiju? - Ja se ne plašim hapšenja ili bilo čega drugog. Moja savest je čista, sve što sam radio ja i organizacija "Kosovski Front" bila je pomoć srpskim dobrovoljcima u Novorusiji. Meni je jako žao srpske države jer ona radi po tuđem nalogu i progoni prave srpske heroje. Prema vašim saznanjima, kako su se pokazali Srbi u Novorusiji? - Srpski i ruski narod oduvek su bili zajedno u teškim trenutcima. Srbi u Novorusiji prisutni su u različitim funcijama. Ima ratika, novinara, ljudi koji obavljaju humanitarne akcije a i srpskih političara koji su tamo dolazili. Samo njihovno prisustvo pokazuje njihov odnos prema toj pravednoj borbi. Da li imate saznanja o broju dobrovoljaca iz Srbije koji sada ratuju u Novorusiji? - Ja mislim da u ovom trenutku tamo nalazi izmenju 15 i 20 ljudi. Postoje 2-3 manja odreda (od 3 do 5 ljudi) i pojedinaca koji su u različitim jedinicam vojske Novorusije. Osim Igora Strelkova, da li je bilo još ruskih dobrovoljaca koji su bili u ratu na teritoriji bivše Jugoslavije a da se bore ili da su se borili u Novorusiji? - Osim Igora Strelkova meni je poznato da tamo ratuju još četvorica ruskih dobrovoljaca koji su učestvovali u ratu na teritoriji bivše Jugoslavije. Na primer, Aleksandar Filin - učesnik boja na Zaglavku kod Višegrada 12.aprila 1993.godine. On je učestvovao u odbrani Slavjanska u maju i junu 2014. godine, zatim Kalmik, koji je učestvovao u borbama kod Sarajeva 1993.godine, a sada se nalazi u graničnoj straži Luganske republike i još par drugih.

Kako uputiti pomoć iz Srbije

Pomoć se može predati predstavniku Ruskog pokreta «Kosovski front». Kontakti: Željko Đurović +38160-50-10-855zeljkokraljevo@gmail.comhttps://www.facebook.com/kosovski.front.ru Račun za novčanu pomoć: 205-9001019347779-02 "Kosovski front" se obavezuje da daje potrebne izveštaje o svim primljenim i potrošenim sredstvima. Informacije o toku akcije "Kosovski štit – Novorusija" mogu se videti ovde na sajtuKosovski front.
Pročitajte još:  JUNAČKI: Evo šta su učinili srpski dobrovoljci u Donjecku i šta od vas traže da uradite Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA