Najnovije

Marihuana ulazi u srpske apoteke!?

JAGODINA - Udruženje za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe "Lekalizacija Srbije", kome je za tri nedelje pristupilo 6.000 članova, iduće sedmice predaće zahtev za donošenje zakona o legalizaciji kanabisa, izjavio je Tanjugu predsednik tog udruženja Antonije Kovačević.
Marihuana (Foto: JuTjub)

Marihuana (Foto: JuTjub)

Zahtev, sa potpisima nekoliko stotina pacijenata koji se već leče uljem kanabisa, Ministarstvu zdravlja će predati dr Milana Savić iz Bolnice "Sveti Sava" u Beogradu dodao je Kovačević i istakao da je predaja zahteva dogovorena i najavljena Ministarstvu. "Očekujemo donošenje zakona na leto, što će brojnim pacijentima omogućiti da legalno nabave lek kontrolisan od države, a ne kao sada od na crno pri čemu ne znaju šta su kupili," rekao je on. Predstavnik Ministarstva zdravlja za zakonsku regulativu Mladen Nikolićje izjavio sinoć u jagodinskom Centru za kulturu, na veoma posećnoj tribinu o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe, "da postoji zaista velika želja u Ministarstvu zdravlja da se situacija oko lečenja kanabisom uvede u zakonske okvire". U Evropi je trenutno upotreba kanabisa u medicinske svrhe različito regulisana. Negde je u potpunosti zabranjena, u bilo kom obliku, nema mogućnosti da se lekovi na bazi kanabisa registruju a negde je dozvoljena u potpunosti kao recimo u Holandiji i Španiji. Postoje klubovi gde pacijenti mogu doći i uzati tačno one preparate koji odgovaraju njegovoj bolesti, objasnio je Nikolić. U Srbiji, Zakon o supstancama koji je donet 2010 godine, u suštini omogućava registraciju lekova na bazi kanabisa u Agenciji za lekove i medicinska sredstva. Kao što se trenutno koristi morfijum, na isti način je moguće registrovati i lekove na bazi kanabisa, dodao je on. "Pokušavamo da nađemo načine u okviru trenutnih zakonskih mogućnosti, koji bi nam omogućili da pacijenti kojima je to potrebno dođu do lekova na bazi kanabisa", rekao je Nikolić. On je ocenio da "mnogi lekari u Srbiji bi zaiste želeli da ispitaju, kroz kliničke studije, preparate na bazi kanabisa. Međutim u Srbiji je posedovanje tog ulja krivično delo. Klinički faramakolog Predrag Nikolić, izjavio je Tanjugu da su "pacijenti širom sveta osetili terapijske koristi kanabisa".
Pročitajte još:SPC: Odustanite od progona paroha DŽomića!
Kanabis je blagotvorna biljka, ne znam iz kojih razloga je zabranjena, ali mi smo lišeni mogućnosti, ne samo pacijenti već i lekari, da legalno dolazimo do preparata ove konoplje, ocenio je Nikolić. "Inicijativa za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe je ispravna, kanabis ima delovanje i anlegetsko, ublažava bol, pokazalo sa da ima i psihoanaleptička dejstva i antitumorogena, ima veliki niz blagotvornih dejstava kod multiple skleroze, dijabetesa, ako se koristi u propisanim dozama", rekao je Nikolić. Predsednik Udruženja, Kovačević je doda da se oko 1,5 godinu pokušva da se promeni zakonska regulativa u Srbiji da se "bolesnim ljudima koji se već leče uljem kanabisa ili nekim drugim preparatima omogući da se leče slobodno i da im ne prete zakonske sankcije. " Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA