Najnovije

KOSOVO U INTERPOLU - KRIMINAL BEZ GRANICA! Znate li zašto strahuju svi svetski šefovi policije?

Član Svetske asocijacije šefova policije Marko Nicović je ocenio da svetski šefovi policije strahuju da će se, ukoliko Kosovo uđe u Interpol, otvoriti beskrajna mogućnost za zloupotrebe, a kriminal više neće imati granice.

Ilustracija (Foto: Pravda)

Nicović smatra da svetski šefovi policije, čijem je zasedanju i sam prisustvovao u Orlandu, strahuju da će ukoliko dođe do ulaska Kosova u Interpol kriminalci dobiti mesto gde bi biti zaštićeni, jer bi imali gde da se sklone i gde da se kriju.

- Kriminal bez granica je prava definicija za to što će se dogoditi ukoliko Kosovo uđe u Interpol. Takva situacija značila bi stvaranje paravana za sve kriminalne radnje koje se tamo odvijaju. Albanski kriminalci i teritorija Kosova i Metohije postaće bezbedno utočište za svetske kriminalce. Tamo ih niko ne bi tražio, a oni bi za uzvrat plaćali dobru sumu novca albanskim kriminalcima za to sakrivanje. Na taj način bi se svodili računi, rekao je Nicović.

Takođe postoji bojazan, smatra Nicović, da bi se i naši zvaničnici mogli naći na poternici, samo da bi im vratili poniženja, koja su doživeli kada su bili hapšeni.

Povodom novog zasedanja Generalne skupštine Interpola, on je ocenio da kosovski Albanci već dugo planiraju ulazak u Interpol i da su pripremili razne poklone, roleks satove, automobile.

Nicović je podsetio da, prema statutu Interpola, za prijem nove članice u ovu organizaciju glasaju zemlje koje se nalaze u sali, gde se održava zasedanje Interpola.

-One zemlje koje imaju politički stav da se ne glasa za Kosovo, možda će izaći iz sale i ostaće samo one koje hoće da glasaju za njih. Interpol je asocijacija kriminalističkih policija sveta i sada vidimo da može biti upotrebljen u političke svrhe, iako po suštini nije politizovan, rekao je Nicović.

Prema njegovim rečima, otvara se beskrajna mogućnost zloupotrebe i ona bude samo ograničena maštom.

Uzimajući sve dosadašnje činjenice u obzir, stiče se utisak da je pitanje članstva Kosova u Interpolu u ovom trenutku manje bezbednosno, a više političko, te da je ovo četvrti oficijelni pokušaj Prištine da uđe u članstvo Interpola.

-Sada, vidimo iz dosadašnjih informacija da se tu ne biraju sredstva. Iako je u zoni visoke politike, sredstva se ne biraju. U pitanju su politička lobiranja, pritisci, primenjuju se i prljave metode, kupovine glasova, podmićivanje, kaže Nicović.

Na pitanje kako komentariše navode medija da je Hašim Tači dao 1,3 miliona evra da njegovo ime bude skinuto sa poternice Interpola, kao i to da li je mala ili velika cena za takvu "uslugu", Nicović odgovara:

- Za takvu uslugu cena je mala. To mora je usluga koja sigurno mnogo više košta, I Hradinaj je sigurno mnogo viđše platio za takvo lobiranje koje je dovelo do toga da bude skinut sa Interpolove poternice.

Sve ovo pokazuje na sumrak međunarodnog prava, jer Kosovo nije nezavisna država, a Interpol je nepolitička organizacija, ali se odigravaju veliki politički pritisci i politička borba.

Stručnjaci smatraju da može da se desi da Kosovo dođe na dnevni red za glasanje i dodaju da je geopolitička situacija takva da se Zapadu žuri da Prištinu integriše u neke globalne tokove.

Analizirajući incidente na zasedanju Generalne skupštine Interpola u Dubaiju, kada je kosovski Albanac napao člana srpske delegacije, stiče se utisak da Albanci sa Kosmeta smatraju da je ulog toliko veliki da su sva sredstva dozvoljena.

To je potvrda da Kosovo ipak nije završena priča, jer ako je sve završeno onda nema potrebe da se tako bore za svaki korak ka zvaničnom priznanju.

Izgleda da je Zapad sebi postavio datume i granice do kojih mora da završi posao i sada je borba na život i smrt.

Šta je američki predsednik rekao o Srbima i dolasku u Srbiju pročitajte OVDE.

Izvor: Srbija danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA