Najnovije

Vujović: Pozitivan rast privrede u drugom kvartalu godine

KOPAONIK - Negativna stopa rasta srpske privrede nastaviće se i u prvom kvartalu ove godina, a početak pozitivnog rasta očekuje se u drugom kvartalu i nastaviće se do kraja godine, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović.
Dušan Vujović ( Foto: JuTjub)

Dušan Vujović ( Foto: JuTjub)

On je ocenio da će se polovinom ove godine deficit budžeta prepoloviti na oko 26 milijardi dinara. "Očekujemo da će deficit polovinom godine biti oko 26 milijardi dinara, u odnosu na 55,7 milijardi dinara koliko je bilo očekivano", rekao je Vujović u uvodnom izlaganju na Kopaonik biznis forumu 2015. Vujović je naglasio da je reformski kurs vlade već počeo da daje rezultate i naveo da je fiskalni deficit u julu 2014. iznosio 8,8 odsto BDP-a, sa tendencijom daljeg rasra, a danas posle osam meseci je smanjen na 6,6 odsto BDP-a. Prema njegovim rečima, rast privrede je prevashodni ekonomski zadatak ove vlade, a na putanju rasta realnog sektora možemo se vratiti tek pošto sprovedeno reforme. Vujović je ocenio da rast privrede mora biti zasnovan na zdravim i realnim, održivim osnovama, jer je u periodu 2005. do 2014. rast BDP-a bio zasnovan na donacijama i prihodima od privatizacije, što nije bilo održivo. Takođe, Vujović je podsetio da su od 2005. do 2015. konstanto rasli rashodi, a padali prihodi budžeta i zbog toga je vlada morala da preuzme određene mere, i da zaustavi rast fiskalnog deficita, i ukazao da je veliki deo rashoda budžeta odlazio na plate i penzije, a takva situacija je i danas. Što se tiče javnog duga, Vujović je rekao da su predviđanja vlade da će se javni dug povećavati do kraja 2016. i onda će početi da pada. Država planira da se poveća učešće dinarskog dela duga na oko 40 odsto, pri čemu ima dovoljno dolarske likvidnosti za servisiranje duga i da se zaštiti od deviznog rizika, rekao je ministar finansija i najavio da će vlada ove godine početi sa hedžovanjem, odnosno sa transakcijama kojima se umanjuje ili otklanja rizik nastanka gubitka od deviznog rizika.
Pročitajte još:Vučić: Značajan suficit na početku 2015,i dalje nemamo ideje
Ova privreda mora da se modernizuje, jer ne može da odgovori na neke ugovore koje želi da ispuni, a to država ne može da uradi umesto privrede, rekao je Vujović i dodao da država neće više biti izvor finansijske pomoći privredi, ali će obezbediti normalne uslove za poslovanje. Ministar finansija je ocenio da bi Srbija mogla da ima trajni rast u poljoprivredi, predrađivačkoj, IT i automobilskoj industriji. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA