Najnovije

Dodik: Zašto je problem da se utvrdi kompletna istina o Srebrenici?

SARAJEVO - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je njegova poseta spomen-obeležju u Potočarima, posvećenog stradalim Bošnjacima u Srebrenici, pokazala ljudski odnos prema žrtvama, ali je istakao da je protiv politizacije tog zločina.
Milorad Dodik (Foto: JuTjub)

Milorad Dodik (Foto: JuTjub)

- Nikad nisam negirao da je u Srebrenici bio strašan zločin i da je bio nepotreban kao i svi ratovi koji su vođeni na ovom prostoru - istakao je Dodik. Dodik je za Federalnu televiziju rekao da neće prisustvovati obeležavanju 11. jula u Potočarima jer to mnogi politizuju, te istakao da je u Potočare otišao samovoljno, kada nije bilo velike medijske pompe oko toga. - Uvek sam smatrao da žrtvama treba odati počast, ali sam bio protiv politizacije koja je snažno vezana za sam zločin - naglasio je Dodik i podsetio da je Republika Srpska svake godine imala izaslanika na obeležavanju 11. jula u Potočarima. Dodik je naglasio da ga politizacija zločina u Srebrenici, kojom se pokušava nametnuti kolektivna odgovornost, dovodi u poziciju da ne prihvati kvalifikaciju genocida. On je ponovio da se zalaže da bude uspostavljena nova međunarodna komisija u kojoj bi bili i Srbi i Bošnjaci i najviši svetski autoriteti, koja bi tačno utvrdila šta se desilo na području Srebrenice, jer bi to bilo najbolje za pomirenje. Navodeći da ne pristaje na način na koji se piše o zločinima na području Srebrenice, Dodik je istakao da su tamo masovno stradali i Srbi, što nije navedeno u lažnom izvještaju o dešavanjima na području Srebrenice, koji je poslužio kao osnova za kasnija sudska procesuiranja. - Zašto je problem da se utvrdi kompletna istina o Srebrenici? U suprotnom će biti stalno više istina - naglasio je Dodik, podsetivši da je postojala međunarodna komisija za istraživanje zločina u Jasenovcu u Drugom svetskom ratu. On je istakao da je teško oprostiti ono što se desilo u Jasenovcu. - NDH je stvorena da bi počinila zločine nad Srbima. Tamo su Srbi ubijani samo zato što su Srbi, a drugi iz ideoloških razloga. Režim u bivšoj Jugoslaviji zaštitio je zločine u Jasenovcu da se ne bi narušavala idila o bratstvu i jedinstvu - rekao je Dodik, dodajući da su tamo stradali i njegovi preci. Navodeći da do sada nije bilo ozbiljnih pokušaja da se to na pravi način istorijski prikaže, Dodik je potvrdio da postoji zajednički projekat Republike Srpske i Srbije da bude snimljen film o stradanjima u Jasenovcu. - To treba da bude nešto što će da zadovolji i najviše standarde i kritike u sferi filmske produkcije - poručio je Dodik, dodajući da će u tom projektu režiser Emir Kusturica biti nezaobilazan. On je ukazao na činjenicu da, za razliku od Republike Srpske koja je svake godine imala izaslanika na obeležavanju u Srebrenici, BiH nikada nije poslala svoju delegaciju na obeležavanje godišnjice stradanja logoraša u Jasenovcu, niti je iskazala svoj stav o tome. Prema njegovim rečima, Predsedništvo BiH nije donelo odluku o tome, a predsedavajući Mladen Ivanić je bio lično, a ne kao predstavnik te institucije.
Pročitajte još: OVO JE PRAVA ISTINA: Tomin avion padao jer je kopilot prosuo kafuLazanski: Ruske nuklearne rakete su uperene 200 kilometara od Beograda
Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA