Најновије

Додик: Зашто је проблем да се утврди комплетна истина о Сребреници?

САРАЈЕВО - Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да је његова посета спомен-обeлежју у Поточарима, посвећеног страдалим Бошњацима у Сребреници, показала људски однос према жртвама, али је истакао да је против политизације тог злочина.
Милорад Додик (Фото: ЈуТјуб)

Милорад Додик (Фото: ЈуТјуб)

- Никад нисам негирао да је у Сребреници био страшан злочин и да је био непотребан као и сви ратови који су вођени на овом простору - истакао је Додик. Додик је за Федералну телевизију рекао да неће присуствовати обележавању 11. јула у Поточарима јер то многи политизују, те истакао да је у Поточаре отишао самовољно, када није било велике медијске помпе око тога. - Увек сам сматрао да жртвама треба одати почаст, али сам био против политизације која је снажно везана за сам злочин - нагласио је Додик и подсетио да је Република Српска сваке године имала изасланика на обележавању 11. јула у Поточарима. Додик је нагласио да га политизација злочина у Сребреници, којом се покушава наметнути колективна одговорност, доводи у позицију да не прихвати квалификацију геноцида. Он је поновио да се залаже да буде успостављена нова међународна комисија у којој би били и Срби и Бошњаци и највиши светски ауторитети, која би тачно утврдила шта се десило на подручју Сребренице, јер би то било најбоље за помирење. Наводећи да не пристаје на начин на који се пише о злочинима на подручју Сребренице, Додик је истакао да су тамо масовно страдали и Срби, што није наведено у лажном извјештају о дешавањима на подручју Сребренице, који је послужио као основа за каснија судска процесуирања. - Зашто је проблем да се утврди комплетна истина о Сребреници? У супротном ће бити стално више истина - нагласио је Додик, подсетивши да је постојала међународна комисија за истраживање злочина у Јасеновцу у Другом светском рату. Он је истакао да је тешко опростити оно што се десило у Јасеновцу. - НДХ је створена да би починила злочине над Србима. Тамо су Срби убијани само зато што су Срби, а други из идеолошких разлога. Режим у бившој Југославији заштитио је злочине у Јасеновцу да се не би нарушавала идила о братству и јединству - рекао је Додик, додајући да су тамо страдали и његови преци. Наводећи да до сада није било озбиљних покушаја да се то на прави начин историјски прикаже, Додик је потврдио да постоји заједнички пројекат Републике Српске и Србије да буде снимљен филм о страдањима у Јасеновцу. - То треба да буде нешто што ће да задовољи и највише стандарде и критике у сфери филмске продукције - поручио је Додик, додајући да ће у том пројекту режисер Емир Кустурица бити незаобилазан. Он је указао на чињеницу да, за разлику од Републике Српске која је сваке године имала изасланика на обележавању у Сребреници, БиХ никада није послала своју делегацију на обележавање годишњице страдања логораша у Јасеновцу, нити је исказала свој став о томе. Према његовим речима, Председништво БиХ није донело одлуку о томе, а председавајући Младен Иванић је био лично, а не као представник те институције.
Прочитајте још: OВО ЈЕ ПРАВА ИСТИНА: Томин авион падао јер је копилот просуо кафуЛазански: Руске нуклеарне ракете су уперене 200 километара од Београда
Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА