Najnovije

Kolinda udarila na Šešelja: Pravda nije stigla ideologe Velike Srbije!

BOROVO SELO - Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da "pravda nije stigla one koji su osmislili ideju o Velikoj Srbiji", ali da ubijeni hrvatski policajci u Borovu selu nikada neće biti zaboravljeni.
Ne voli Veliku Srbiju! (Foto: JuTjub)

Ne voli Veliku Srbiju! (Foto: JuTjub)

"Mora se znati istina o domovinskom ratu i ko ga je započeo. Ne mogu postojati različita tumačenja o činjenicama i okolnostima koje su svima poznate, o kojima su svoj sud rekli i naučnici kao i međunarodna zajednica kroz presude svojih sudova", rekla je Grabar-Kitarović, prenosi hrvatski Večernji list. Prema njenim rečima, prihvaćanje činjenica, procesuiranje odgovornih za zločine i duboko poštovanje prema braniocima iz rata u Hrvatskoj od 1991-95 temelj je za suživot i zalaganje za mir. "Domovinski rat deo je istorije, ali važan, jer je odredio sadašnjost i budućnost nezavisne i suverene Hrvatske kao punopravne članice EU i NATO-a", istakla je Grabar-Kitarović okupljenima na ulazu u Borovo selo kod "Spomen obeležja 12 čempresa" gde je danas održava "kolona sećanja" povodom ubistva policajaca 2. maja 1991. godine u Borovu selu. Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić pozvao je srpske vlasti da pokažu svoje evropsko opredelenje i put i osude preostale optužene za zločin u Borovu selu koji "i danas slobodno žive u Srbiji". "Ovde se dogodilo najkrvavije i najokrutnije ubistvo 12 hrvatskih policajaca. Ništa slično se nije dogodilo tokom rata. Naša obaveza je da pronađemo poslednjeg nestaloga i sve odgovorne za smrt policijskih službenika", rekao je Ostojić.
Pročitajte još:LDP napao Šešelja: Kukavice, mrziš Latinku zbog istrage o Đinđićevom ubistvu!DESNIČARI NAJAVLJUJU HAOS: 9. maja ćemo srušiti režim Angele Merkel!
Večernji list navodi da su, dok je Ostojić govorio predstavnici Stožera za odbranu hrvatskog Vukovara, koji su stajali iza spomen obeležja, okrenuli leđa. Podsećamo, SRS je danas saopštila da odgovorni za akciju Bljesak moraju biti privedeni pravdi, te je pozvala aktuelne vlasti da deluju u tom pravcu. Inače, dr Vojislav Šešelj je istaknuti ideolog Velike Srbije, ali je ideja "Velike Srbije" tokom devedesetih zloupotrebljavana od strane zapadnih lidera kako bi se uzrokom rata u Jugoslaviji proglasila upravo ideja Velike Srbije, a zataškalo neo-ustaštvo Franje Tuđmana i islamski fundamentalizam Alije Izetbegovića, odnosno, kako bi separatističke težnje tadašnjih vladajućih elita Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine bile zakamuflirane u cilju ostvarivanja ciljeva zapadnih interesnih grupa. Lider SRS, kao savremeni ideolog i nastavljač tradicije ideje Velike Srbije, nije imao političku snagu s početka devedesetih godina da nametne ideju Velike Srbije tadašnjem rukovodstvu u Beogradu. Rukovodstvo u Beogradu, na čelu sa Slobodanom Miloševićem, težilo je očuvanju SFRJ, a političke udare Tuđmana i Izetbegovića smatrali su terorističkim i separatističkim u odnosu na važeće zakone i Ustav SFRJ. Izvor: Tanjug / Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA