Najnovije

Rezolucija se brusi u Rusiji i Americi

Vlada Srbije trebalo bi da donese odluku o rezoluciji Velike Britanije o Srebrenici do kraja nedelje, nakon što se završe diplomatske konsultacije na dva fronta, u Rusiji i NJujorku - potvrđeno je u državnom vrhu.
Lavrov i Dačić (Foto: RIA / OEBS)

Lavrov i Dačić (Foto: RIA / OEBS)

Naš šef diplomatije Ivica Dačić trebalo bi u četvrtak da se sastane sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, na marginama ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. Istovremeno, na Ist Riveru se vode razgovori sa predstavnicima članica SB UN i "opipava" puls koliku podršku bi rezolucija mogla da dobije. U nacrtu rezolucije o kojoj će se raspravljati u SB 7. jula, četiri dana uoči srebreničke godišnjice, za Srbiju, ali i RS je sporno što se osuđuje svako poricanje genocida, a članice UN se pozivaju da apeluju na države da lekcije o ovakvim zločinima uđu u školske udžbenike. Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija na rezoluciju o Srebrenici, o kojoj bi SB UN trebalo da raspravlja 7. jula, odgovoriti smireno, trpeljivo i strpljivo, ali je dodao da "nije oduševljen načinom na koji se taj dokument pojavio pred Srbijom". Rekao je i da Srbija nije konsultovana oko teksta rezolucije niti je bila obaveštena kako se sprema. - Ako neko želi iskreno pomirenje, svi znaju kako se ono gradi, a ne političkim udarcima jedne strane - ocenio je Vučić. On je objasnio da nije reagovao na izjave gradonačelnika Srebrenice, koji je rekao da je puštanje Nasera Orića uslov za njegov dolazak u Potočare, kao i da je mirno reagovao na odluku Bakira Izetbegovića za "nepuštanje" predsednika Tomislava Nikolića u Sarajevo. - To nije pitanje sile, snage i moći, već pitanje naše budućnosti i koliko stvarno želite mir, bezbednost i sigurnost. Mi to iskreno želimo, mi to nismo pričali jer to želi da čuje neko od evropskih zvaničnika. Ja sam oštriji prema evropskim zvaničnicima, nego prema ljudima sa kojima delimo ovaj prostor - dodao je Vučić, i istakao da drugi treba da znaju da Srbija nije krpa kojom mogu da otiru patos kad pomisle da im je to potrebno za unutrašnje političke prilike, jer je Srbija zemlja ponosnog naroda koja neće dozvoliti da je gaze.

Francuzi za osudu zločina nad Srbima

Francuska stranka Nacionalni front inicirala je usvajanje rezolucije u Evropskom parlamentu čiji je cilj utvrđivanje istine o svim ratnim događajima u Podrinju u periodu 1992-1995. U nacrtu teksta navodi se da je 39 srpskih sela u blizini Srebrenice uništeno, a njihovi stanovnici masakrirani i deportovani. Napominje se i da, prema haškim kriterijumima, ne postoji nijedan čvrst element koji bi omogućio optuživanje Srba u BiH ili srpskog naroda za genocid u Srebrenici.
Pročitajte još:Kako se boriti protiv propagande ZapadaRusija uvodi nove sankcije EU
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA