Najnovije

Kina, Rusija i Venecuela osporile rezoluciju o Srebrenici

Kina, Venecuela i Rusija osporile su britanski nacrt rezolucije o Srebrenici, a novi krug konsultacija o ovom predlogu biće nastavljen u ponedeljak, 29. juna, piše list "Danas" pozivajući se na neformalne izvore u NJujorku.
(foto: JuTjub printskrin)

(foto: JuTjub printskrin)

Prema saznanjima Danasa, u predlogu teksta rezolucije Velike Britanije, koji su inicijalno podržale SAD i Holandija, nakon prvog kruga konsultacija došlo je do određenih promena, odnosno neke formulacije su "ublažene". Sagovornici lista navode kao primer da se u tekstu više ne govori o "desetinama hiljada silovanja, nego o hiljadama silovanja", kao i da se manje puta pominje reč "genocid". - Nacrt rezolucije o Srebrenici je u opticaju i članice Saveta bezbednosti UN su tek nedavno započele pregovore. Brifing Saveta bezbednosti o ovom pitanju zakazan je za 7. jul. U ovoj fazi bilo bi prerano predočavati naš stav dok je proces pregovora u toku - rekli su za "Danas" u Misiji SAD pri UN, odgovarajući na pitanje da li je američki ambasador u UN Samanta Pauer dobila pismo ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića u vezi sa najavljenom rezolucijom u UN o Srebrenici i da li će biti neke zvanične izjave o ovoj temi. Kada je reč o rezoluciji o Srebrenici, koju je u američkom Kongresu predstavio republikanski kongresmen iz NJu DŽersija Kristofer Smit, usvojen je amandman senatora DŽin Šahin koji ohrabruje dalje jačanje angažmana SAD na zapadnom Balkanu, pozdravlja saradnju Srbije i BiH, Amandman, kojim je iskazana i podrška daljem procesu pomirenja u regionu, prihvaćen je bez ikakvih primedaba. Izvori lista u NJujorku ovo tumače kao adekvatan način da se prizna doprinos Srbije pomirenju u regionu, ali i kao rezultat nedavne posete premijera Srbije SAD.
Pročitajte još:Crnogorci uvode kaznu od 300 evra našim turistimaLazanski: Kako je moguće da Naserova divizija bude u zaštićenoj zoni UN!? (VIDEO)BRUKA: Mihajlovićka otvorila nezavršen most u Zaječaru, građani vikali: „Lopovi!“ (VIDEO)
Izvor: Vesti-online.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA