Najnovije

KRAH EU: Odlazi i Finska - neće evrozonu i gej brakove!

FINSKA - Predlog o održavanju referenduma o izlasku Finske iz evrozone za samo nekoliko dana podržalo oko 26 hiljada građana te zemlje.
EU (Foto: Pixabay)

EU (Foto: Pixabay)

Autor ove inicijative je poslanik uticajne stranke „Finski centar“, Pavo Vajrunen, koji je i bivši šef finske diplomatije. NJegov predlog i anketa nalaze se na sajtu Građanska inicijativa, koji je otvoren uz podršku finskog ministarstva pravde. Vajrunen smatra da je članstvo u evrozoni oštetilo Finsku više nego većinu država Evropske unije, pogotovo kada je reč o nezaposlenosti i javnom sektoru ekonomije. Bivši ministar inostranih poslova poručuje da bi Finska mogla da se ugleda na severnoevropske države koje nisu odustale od nacionalne valute, ali su i dalje uspešno integrisane u EU. „Finski narod bi trebalo da odluči hoćemo li ostati u evrozoni ili da se pridružimo ostalim severnoevropskim državama, da pored evra koristimo i nacionalnu valutu“, kaže Vajrunen. Za razmatranje predloga u parlamentu potrebno je prikupiti najmanje 50 hiljada potpisa za pola godine. Ranije je na sličan način usvojena samo jedna inicijativa — za istopolne brakove.
Pročitajte još:Kolinda u Jerusalimu: I Srbi žrtve holokausta – stradali od ustaša u HrvatskojVesli Klark: Radikalnu muslimansku omladinu odvojiti u logore!
Međutim, zanimljivo je da je prošlog vikenda predlog za napuštanje evrozone „prestigla“ inicijativa za ukidanje zakona o istopolnim brakovima, koji je usvojen 2014. godine. Ova anketa trenutno ima 50 hiljada potpisa. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA