Najnovije

Holandski general neće odgovarati za događaje u Srebrenici

AMSTERDAM- Sud u Holandiji je odlučio da general u penziji Tom Karemans, koji je komandovao holandskim mirovnjacima u Srebrenici, ne bude krivično gonjen. Predstavnici udruženja u BiH koja okupljaju preživele žrtve ratnih stradanja ogorčeni su i razočarani odlukom holandskog suda.
Holanđanin sa Mladićem u Srebrenici (Foto: Jutjub)

Holanđanin sa Mladićem u Srebrenici (Foto: Jutjub)

U odluci vojnog odeljenja Višeg suda u Arnemu navodi se da Karemans ne može da bude krivično gonjen na osnovu komandne odgovornosti, prenosi Beta. Porodice tri žrtve masakra u Srebrenici zatražile su da Karemans i još dva pripadnika holandskih mirovnih snaga budu gonjeni za smrt tih osoba jer su ih, kako tvrde, predali Srbima umesto da im pruže zaštitu. Međutim, Odeljenje za vojne slučajeve Vrhovnog suda sa sedištem u Arnemu zaključilo je da su tužioci prošle godine doneli ispravnu odluku da ne podižu optužnicu protiv trojice vojnika. "Zamenik komandanta bataljona nije morao da zna da Muhamed Nuhanović može da se suoči sa velikim rizikom da bude ubijen pošto napusti bazu", navodi se u odluci suda, uz dodatak da to oslobađa Karemansa odgovornosti. Nihanovićev otac Ibro bio je prestar da bi bio vojno sposoban, pa je mogao da ostane u okviru baze, ali je on dobrovoljno odlučio da je napusti zajedno sa svojom ženom i sinom. "To je bila hrabra odluka, zbog koje on zaslužuje veliko poštovanje. Ali to je bila njegova sopstvena odluka, za koju se niko drugi ne može smatrati odgovornim", istakao je holandski sud. Treći Musliman je Rizo Mustafić, električar zaposlen pri holandskom bataljonu. On je zbog te činjenice imao pravo da ostane u bazi UN, ali mu to nije rečeno. Zastupnica porodica srebreničkih žrtava ranije je rekla da će se obratiti sudu u Arnemu i da će se, ukoliko taj korak ne bude uspešan, obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Žrtve nezadovoljne odlukom holandskog suda Predstavnici udruženja u BiH koja okupljaju preživele žrtve ratnih stradanja ogorčeni su i razočarani odlukom holandskog suda, prenosi Tanjug. Kako prenosi agencija Fena, porodice tri žrtve genocida u Srebrenici zatražile su da Karemans i još dva pripadnika holandskih mirovnih snaga budu gonjeni za smrt tih osoba jer su ih, kako tvrde, predali Srbima umesto da im pruže zaštitu. U razgovoru za Fenu, predsednica Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović rekla je da se žrtve ne poštuju nego se na ovakav način kažnjavaju, a zločinci nagrađuju. Istakla je da se "zna da je Karemans bio saučesnik dešavanja u zaštićenoj zoni Srebrenica" i da poseduju saznanja da je holandski bataljon po dolasku u Srebrenicu odmah počeo da sarađuje s Vojskom Republike Srpske. Predsednik Udruženja žrtava i svedoka genocida u BiH Murat Tahirović kaže da ovakvom odlukom suda Holandija štiti svoje generale, i naglašava da su žrtve očekivale da će Holandija pokrenuti postupak protiv Karemansa pa da se tim postupkom dokaže njegova (ne)odgovornost.
Pročitajte još:Komandant NATO preuzeo odgovornost za napad na karauluUhapšen džihadista u BiH – povezan sa Ibrićem!
Zastupnici porodica srebreničkih žrtava ranije su rekli da će se obratiti sudu u Arnemu i da će se, ukoliko taj korak ne bude uspešan, obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. U odvojenom slučaju, Apelacioni sud u Hagu je 5. jula 2011. godine, po tužbi rođaka tri ubijena Muslimana, odlučio da je Holandija odgovorna za njihovu smrt u vreme genocida nad 8.000 Muslimana u Srebrenici 1995. godine. Apelacioni sud je ocenio da holandski bataljon u okviru mirovnih snaga UN, čiji je zadatak bio da zaštiti enklavu u Srebrenici, "nije trebalo da te ljude preda Srbima". Sud je naložio da Holandija rodbini srebreničkih žrtava plati odštetu. Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA