Najnovije

Ruska vojska se kreće na zapad – na strateški kalibrisan način

Ruske trupe su oslobodile selo Klešćejevku, za koje su se borbe vodile od leta 2022-ge.

Piše: Jevgenij Krutikov

To na vojnom planu nije tek zauzimanje još jednog malog naselja. Zauzimanje Klešćejevke ima implikacije na napredovanje ruskih trupa u celini u Donbasu – pa čak i šire.

Prema najkonzervativnijim procenama, u stalnim pokušajima da probiju Klešćejevku i prodru do Bahmuta (Artjomovska), Oružane snage Ukrajine izgubile su 7-7,5 hiljada ljudi.

Premnogo za tako malo područje.

Pored toga, naselje je dobilo i nadimak „Šredingerovo selo“, pošto tu nije ostalo čitave zgrade – od njega su ostale samo koordinate na mapi, a ključnu ulogu imaju dve uzvisine na severu (215,7) i jugozapadu ( 223.3). U samom selu nema skloništa, pa je bezmalo godinu dana celo područje bilo u sivoj zoni.

Međutim, glavna stvar nije u zauzimanju ruševina Klešćejevke, već što su ruske trupe dobile pristup na pomenuta dve uzvisine. Kontrola nad njima znači kontrolu nad čitavom teritorijom uokolo na desetine kilometara.

Dalje na zapadu samo su polja u kojima ukrajinske oružane snage nemaju nikakva utvrđenja. Na severozapadu - 25 km u direktnoj vidljivosti je Časov Jar, koji je potpuno pod vatrom sa ovih uzvisina.

Jedina održiva linija odbrane zapadno od Kleščejevke može biti samo kanal Severski Donec - Donbas, koji na severu prolazi kroz Časov Jar.

Sada su se Oružane snage Ukrajine povukle od Klešćejevke na zapadnu obalu kanala, ostavljajući prostor širine pet do sedam kilometara.

Ovo će, međutim, biti izazov za Oružane snage RF, pošto je napad direktno na kanal kroz otvorena polja nezgodan zadatak. Istina, za razliku od Časova Jara, tamo nema ozbiljnih utvrđenja ili minskih polja.

Sve u svemu, `rupa` u odbrambenim položajima Oružanih snaga Ukrajine proteže se u širini do 25 km od Krasnog (Ivanovskog), na severu kod Časova Jara, do Kurdjumovke na jugu. Na nekim mestima ukrajinske pozicije uopšte ne postoje.

Front `ključa` i tamo gde dugo nije bilo pomeranja, od Severska do Staromjorskog na jugu. Zato Oružane snage Ukrajine nemaju čime da likvidiraju proboj zapadno od Klešćejevke.

Ukrajincima su za blokiranje ruskog napredovanja zapadno od Klešćejevke potrebne najmanje tri kompletne brigade.

Ukrajinska od tri bataljona broji oko 2,5 hiljada ljudi. U teoriji, tokom manevarske odbrane, regularni bataljon (a ne pojačana bataljonska grupa) dobija odgovornost za 10 km duž fronta i tri kilometra u dubinu.

Od Časova Jara na severu do Kurdjumovke na jugu nema nikakvih utvrđenja, osim kanala kao prirodne barijere. Shodno tome, potrebne su tri brigade samo da fizički zatvore tu deonicu. Međutim, Oružane snage Ukrajine trenutno nemaju te tri brigade. Jer, nemaju ni artiljerijsku rezervu, niti poseduju manevarske oklopne grupe.

 Uostalom, Kijev nije na harkovski front prebacio ni jednu kompletnu brigadu, već 8-10 kombinovanih bataljona, nastalih ili od razbijenih jedinica kod Kupjanska ili Hersona.

Jedinice koje brane Harkov su „polubrigade“ i „polubataljoni“ mešovitog sastava.      

Oružane snage Rusije već nekoliko dana vrše razminiranje na nizu pravaca zapadno od Belgoroda i tako otvaraju put za prodiranje prema ukrajinskom gradu Sumi. Upravo to primorava Oružane snage Ukrajine da novoformirane brigade drže u blizini Černigova.

Neprijatelj ulaže ogromne napore da istovremeno stabilizuje situaciju zapadno od Avdejevke. Tamo su raspoređene ukrajinske rezerve, ali ruske trupe nastavljaju napredovanje.

Netajlovo i Umanskoje su već zauzeti. Prišli smo Jasnobrodovki. Iz Očeretina smo napredovali na sve strane.

Sledeća na udaru biće Karlovka, gde Oružane snage Ukrajine užurbano prebacuju jedinice sa hersonskog i zaporožskog fronta.

Iza Karlovke, ukrajinske oružane snage takođe nemaju organizovane linije odbrane, ona je poslednja tačka takozvane treće odbrambene linije zapadno od Avdejevke.

Napredovanje na frontu zapadno od Avdejevke može se nastaviti ka Selidovu i Pokrovsku (Krasnoarmejsku), koje ukrajinske Oružane snage sada pokušavaju da pretvore u utvrđene oblasti.

Glavni cilj će ipak biti Konstantinovka, veliko naselje koje geografski pripada Kramatorsko-Slavjanskoj urbanoj aglomeraciji.

Glavna linija snabdevanja grupe Oružanih snaga Ukrajine u Časovom Jaru sada prolazi kroz Konstantinovku.

Moguće je da će se događaji u samom Časovom Jaru razvijati brže od kretanja ka Konstantinovki južnije preko kanala.

Proboj u Klešćejevku prvi je rezultat strategije opšteg pritiska na Oružane snage Ukrajine sa ciljem urušavanja fronta.

Oružane snage Rusije su na tu strategiju prešle od oslobođenja Avdejevke.

Sve akcije duž cele linije dodira su sistemske prirode i usmerene su na glavni cilj: stvaranje preduslova za slom neprijateljskog fronta. Sve ostalo, uključujući stvaranje tampon u blizini Belgoroda ili oslobađanje pojedinih naselja, samo su povezani lokalni zadaci.

Glavno je lišiti neprijatelja borbene sposobnosti duž većeg dela linije dodira.

U tom kontekstu, Klešćejevka je prvi korak. Drugi može postati Krasnogorovka, pošto će se sa padom tog ojačanog utvrđenog područja na našem udaru naći veliki deo fronta. Ukrajincima to preti gubitkom Torecka i NJujorka. A to će podrazumevati automatsko napuštanje novih pozicija na kanalu i izvan Časovog Jara.

Nastavak proboja od Očeretina i uopšte na zapad od Avdejevke značiće povlačenje ukrajinskih oružanih snaga do velikih urbanih aglomeracija.

Događanja na linijama borbenog dodira mogu početi da poprimaju karakter domina koje se ruše.

Neprijatelj još ima borbenu sposobnost. Teške borbe se nastavljaju na svim ključnim pravcima.

Ali, ruska vojska se kreće na zapad – i to na strateški kalibrisan način.

Rusi napreduju na više delova fronta, Ukrajinci gube na stotine ljudi svakog dana

Izvor: Fakti.org

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA