Najnovije

NIJE IM BILO DOSTA: Sad bi i hareme po Rusiji!

Zakon u Ruskoj Federaciji pod brakom podrazumeva zajednicu jednog muškarca i jedne žene. Ali, jedna svadba u Groznom, 17-godišnje Luize Gojlabijeve i rukovodioca rejonskog odeljenja policije, 48-godišnjeg Nažuda Gučigova, za koga nije bilo jasno da li je razveden, podgrejala je polemiku o mnogoženstvu. Jedni govore da treba ozakoniti mnogoženstvo u muslimanskim republikama na Kavkazu, drugi su kategorični da zakon mora biti isti za sve.
Čečenka u narodnoj nošnji (foto: Jutjub)

Čečenka u narodnoj nošnji (foto: Jutjub)

Eksperti podsećaju da je ono postojalo u carskoj Rusiji, kao i za vreme SSSR-a, zakonodavci naglašavaju da je ruski predsednik Putin više puta ponovio da je zakon jasan da je brak zajednica jednog muškarca i jedne žene. Ipak, Magomed Daudova, šef administracije predsednika Čečenije, kaže da bi bilo dobro da se legalizuje mnogoženstvo u Rusiji, pod uslovom da muškarac može da hrani i drugu ženu. Rukovodilac Odeljenja za odnose crkve i društva Moskovske patrijaršije Vsevolod Čaplin upozorava da nije slučajno počela diskusija o mnogoženstvu. Pravoslavlje smatra da je brak zajednica muškarca i žene i ističe da diskusiju o mnogoženstvu raspiruju oni koji su za jednopolne brakove. Kopredsednik Slovenskog pravnog centra Anatolij Pčelincev, ujedno i glavni urednik časopisa "Religija i pravo", objašnjava da na Kavkazu i nekim regionima oko Volge muslimani imaju i po nekoliko žena: - Kod njih se u skladu sa tradicijom to smatra normalnim i njihove žene se tome ne protive - objašnjava Pčelicev. Demografi kažu da u Rusiji ima više žena nego muškaraca, koji i tako brže umiru. Zbog toga pravnik Pčelincev smatra da tamo gde postoji tradicija mnogoženstva, nju treba poštovati, pa se zakon o braku treba promeniti. Predsednik Islamskog komiteta, politikolog Gejdar DŽemajl smatra da je rasprava o mnogoženstvu besmislena, jer se šerijetski zakon ne sukobljava sa ruskim zakonom. - Ako čovek ima jednu ženu sa kojom je sklopio brak kod matičara, a živi i sa drugom nevenčano, onda on ne krši nikakav zakon - objašnjava Gejdar DŽemajl. On je uveren da ruske vlasti neće uvoditi posebne zakone za teritorije gde žive uglavnom muslimani. Tim pre što oni žive ne samo na Kavkazu, nego i u Moskvi i Sankt Peterburgu. Parlamentarka Olga Alimova, član Komiteta za pitanja porodice i dece ruske Dume, kaže da ne postoji novi projekt zakona o braku. Predsednica Saveza žena Rusije Jekaterina Lahova podseća da je do 1996. za mnogoženstvo moglo da se dobije nekoliko godina zatvora. Na drugoj strani, predsednica Komiteta za pitanja porodice ruske Dume Jelena Mizulina smatra da ne treba uvoditi kazne za mnogoženstvo. Prema najnovijim saznanjima Ruskog centra za istraživanje javnog mnjenja, 87 odsto građana smatra da je mnogoženstvo nedopustivo. Brakove sa mnogo žena u muslimanskim zajednicama odobrava 33 odsto ispitanika, a 58 odsto smatra to nedopustivim. Najveći protivnici takvih brakova su mladi.
Pročitajte još:NE PREZAJU NI OD ČEGA: Amerikanci razmatrali nuklearni napad na Avganistan!(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) Mislite da je ISIL najgori? Ovo su im neprijatelji i ovako kažnjavaju zarobljene pripadnike ISILa!
Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA