Neće vam oduzeti mnogo vremena a svi vaši gosti će ostati oduševljeni.
Sastojci:
225 grama crne čokolade
6 jaja
prstohvat soli
125 grama maslaca
500 gr zamrznutog kesten pirea
2 kašike ruma
Za preliv:
100 grama crne čokolade
250 mililitara pavlake za šlag
nekoliko kapi ekstrakta od vanile
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.
2. Odvojite belanca od žumanaca i u posebnoj posudi uz dodatak malo soli umutite belanca u sneg. U drugoj posudi umutite žumanca, kesten pire i maslac.
3.U smesu lagano dodajte polovinu snega od belanaca, rum i rastopljenu čokoladu. Sve izmiksajte te u smesu dodajte i ostatak snega.
4. Kalup za tortu premažite maslacom ili obložite papirom za pečenje, pa smesu sipajte u kalup.Pecite tortu 40 do 60 minuta.
Napomena:
Torta mora ostati nešto mekša u sredini pa ako koristite trik s čačkalicom kako biste proverili da je li torta pečena - čačkalica u ovom slučaju ne treba da bude čista.Tortu izvadite iz kalupa pustite je da se hladi, a vi pripremite glazuru.5. Izmrvite čokoladu i otopite je na pari. Prelijte pavlakom, dodajte nekoliko kapi ekstrakta od vanile i mešajte dok ne dobijete jednobojnu, smeđu smesu.6. Dok je smesa još vruća prelijte je preko torte, dekorišite kestenjem u čokoladi ili karameli.
Izvor: Dnevno.rs