Najnovije

DEVENPORTOVE "PACKE" ZBOG ŠEŠELJA: Evo kako proevropski mediji vide skupštinski skandal!

Šef Misije EU u Srbiji, Britanac Majkl Devenport, uputiće zvaničan protest Ministarstvu spoljnih poslova i Skupštini Srbije zbog niza uvreda i napada uglavnom lidera radikala Vojislava Šešelja na sednici Odbora za EU, prenosi Blic.

Oči u oči: Devenport i Jovo Ostojić (Foto: JuTjub)

Devenport je trebalo da predstavi izveštaj EU o napretku Srbije, ali su ga u tome, tokom četvoročasovne parlamentarne rasprave, sprečili članovi SRS-a i Dveri. Kako navodi izvor dnevnog lista, Devenport će tokom sledeće nedelje sigurno poslati protest nadležnom ministarstvu i Skupštini, a samo je pitanje u kojoj formi će on da bude. U svakom slučaju, uslediće reakcija na ovaj "diplomatski skandal". - Još ne znamo da li će to biti protestna nota ili neka vrsta obaveštenja. Zbog svega što se desilo na sednici Odbora, on kao strani diplomata mora da odreaguje i to se od njega i očekuje - navodi izvor Blica. Da će se Devenport zvanično žaliti na tretman koji je imao u parlamentu i ponašanje pojedinih poslanika prema njemu, potvrđeno je i u Skupštini Srbije. - Videla sam se sa Devenportom i posle sednice. On će se nadležnim organima sasvim sigurno obratiti određenom notom. Reagovaće i prema Narodnoj skupštini, a bilo je naznaka da će protest uputiti i Ministarstvu - navodi Marinika Tepić, predsednica skupštinskog Odbora za EU i poslanica Čankovog LSV-a. Devenport se, kako je danas izjavio, pismom već obratio Maji Gojković, predsednici parlamenta, a šta joj je u tom pismu poručio, možete da pročitate OVDE. U četvrtak je organizovana sednica skupštinskog Odbora za evrointegracije, dan nakon što je premijer Aleksandar Vučić i zvanično primio izveštaj o napretku Srbije na putu ka EU. Kao što je do sada bila praksa u Skupštini Srbije, Majkl Devenport je bio spreman da izveštaj pred parlamentarcima usmeno obrazloži. Poziv da prisustvuju sednici dobili su svi poslanici, budući da se radi o važnom dokumentu, ali svoje prisustvo su potvrdili samo članovi Odbora, zbog čega je održavanje sednice bilo predviđeno u sali u kojoj se inače odvijaju sednice tog tela. Ipak, suprotno očekivanjima vlasti i prozapadne opozicije, tamo su se, kako primećuje Blic "očigledno organizovano", pojavili i poslanici SRS-a, od kojih je samo Šešelj član Odbora, i poslanici Dveri, iako u tom telu nemaju nijednog člana. Radikali su se odmah smestili na mesto na kojem je trebalo da sedi Devenport i odbili su da se pomere. Potom je odlučeno da se sednica Odbora prebaci u malu salu i tamo je počeo "cirkus".
Uzalud je šef misije EU četiri sata istrajavao u pokušaju da predstavi izveštaj, jer su ga članovi SRS i Dveri sprečavali u tome, uz objašnjenje da nisu dobili izveštaj na srpskom jeziku, ali i tvrdeći da, prema Poslovniku, on nema pravo ni da prisustvuje, a kamoli da se obraća na sednici. Kako izveštava glavno Ringijerovo glasilo u Srbiji, "to je bio samo izgovor za primitivno ponašanje i sramotne napade na Devenporta koji su ubrzo usledili". Evo koje je "teške uvrede" na račun Majkla Devenporta Blic izdvojio kao primer toga kako su se određeni poslanici obraćali šefu Misije EU u Srbiji, očigledno ne smatrajući za uvredu kršenje Ustava Srbije i Poslovnika, koji su se odomaćili u srpskom parlamentu:
Vojislav Šešelj: "Šta mi još treba da ispunimo da bi ušli u EU? Traže da se moji najbliži saradnici isporuče Haškom tribunalu. Nemoj mi tebe da isporučimo, bre! Jesi ti normalan?!" "Šta radi Devenport na našoj sednici? On nema pravo da sedi ovde, može da sedi na galeriji, ali tamo nema društvo, neće niko da sedi sa njim". U pauzi je lider SRS puštao srpsku pesmu o novom predsedniku SAD Donaldu Trampu i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i tražio od Devenporta da mu da broj telefona kako bi mu poslao snimak. "Devenporte, čuješ! Daj mi broj telefona, šta se bojiš? Pa neću da te uznemiravam, samo pesmu da ti pošaljem!". Jovo Ostojić (poslanik SRS koga traži Haški tribunal zbog nepoštovanja suda i uticanja na svedoke): "Devenport je došao da mene uvati, a ne tebe Marjane. Došao nečovek koji traži jednog čoveka, dvoje ili troje da odvede. Da smo pravi, ovde ne bi sedeo".

Šešelj bio spreman na iznošenje iz sale

- Poslanici SRS-a delovali su sinhornizovano. Moj utisak je da je nedostavljanje izveštaja na srpskom bilo samo povod, a pravi cilj je bio da se njegovo predstavljanje onemogući. Devenport je rekao da će da ostane do kraja, u nadi da će oni izreklamirati poslovnik i reći šta imaju, ali to se nije dogodilo - prepričava predsednica Odbora za EU. Na pitanje zašto poslanicima SRS-a nije izrečena nijedna opomena niti su izbačeni sa sednice, Tepićeva odgovara da je imala takva ovlašćenja.
- Ali, znate šta bi se u tom slučaju dogodilo? Šešelj je rekao da ćemo "da ih iznosimo jednog po jednog iz Skupštine, a da će se videti da li će to biti on ili Devenport". Nisam mogla da dozvolim da situacija toliko odmakne kontroli. Na kraju je sednica prekinuta - kaže Marinika Tepić. Kako je najavljeno, izveštaj o napretku će na kraju biti predstavljen, a kada će se to dogoditi zavisi od termina šefa misije EU. Taj dokument još nema srpsku verziju i nju može da napravi samo Kancelarija za EU, budući da je to dokument Vlade Srbije. Izvor: Blic, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA