Najnovije

"Crna Gora na proleće postaje članica NATO-a!"

PODGORICA - Proces formalizacije članstva Crne Gore u NATO teče glatko i prirodno je da ta država postane članica na proleće naredne godine, izjavila je danas u Podgorici zamenica generalnog sektretara NATO-a Rouz Gotelmer.

Milo Đukanović predsednik Crne Gore (Foto: Sinhua)

Nema razloga da se članstvo Crne Gore u NATO ne formalizuje tokom naredne godine", rekla je Gotelmer u odgovoru na pitanje novinara za datum kada će ta država postati članica Allijanse.
Ocenila je da nema nikakve potrebe za ubrzanjem procesa, koji sam po sebi veoma glatko teče, tako da, kada se sve formalnosti obave, očekujem da sasvim prirodno Crna Gora postane članica NATO-a na proljeće 2017.

Ona je ukazala da Alijansa nije samo organizacija koja se bavi bezbednosnim situacijama, već pomaže i tokom prirodnih nepogoda.
"Kad god je zemlja u teškoćama ovakve prirode, NATO članice su tu da je pomognu", poručilla je Gotelmer na završetku međunarodne terenske vežbe "Crna Gora 2016".
Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije, Mirsad Mulić, rekao je da prisustvo 17 timova na vežbi potvrda poverenja koje NATO ima u Crnu Goru.
"Siguran sam da smo opravdali to poverenje", naveo je Mulić.
Na vežbi je učestvovalo 17 spasilačkih timova iz sedam NATO država i deset partnerskih država, a ukupno je bilo 680 učesnika.

Gotemeler pohvalila CG za odluku o organizaciji vežbe NATO

Gotemeler je izjavila da je odluka o organizaciji vežbe Alijanse u Crnoj Gori pokazala svoju punu opravdanost budući da je načinom i kvalittom ta država pokazala punu spremnost i kapacitete da preuzme odgovornost za realizaciju složenih aktivnosti NATO i partnera.
Gotemeler, boravi u zvaničnoj poseti Crnoj Gori, nakon nedavnog imenovanja na tu funkciju, a primio ju je premijer Milo Đukanović, saopšteno je iz vlade.
Sagovornici su, kako se navodi, razmenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u regionu, i na globalnom planu.
Zamenica generalnog sekretara NATO-a je istakla da ceni put kojim je premijer poveo Crnu Goru i njene građane i iskazala poštovanje prema uspešnoj liderskoj ulozi koju je imao u prethodnom periodu.
Poželela je uspeh novoj vladi, uz očekivanje da se dinamična saradnja nastavi i u narednom periodu, na obostrano zadovoljstvo.
Đukanović je istakao da se Crna Gora stabilno i dinamično kreće evropskim i evroatlantskim putem reformskih procesa i usvajanja temeljnih vrednosti evroatlantske zajednice, što je potvrđeno i na nedavnim parlamentarnim izborima, na kojima je sačuvana i evropska šansa Zapadnog Balkana. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA