Najnovije

Naša deca piju ove 2 namirnice svaki dan, a ovo su teške posledice

Stručnjaci kažu da raniji pubertet može biti opasan za metabolizam. Za devojke, kod kojih rano počinje menstruacija javlja se faktor rizika za depresiju tokom adolescencije i raka dojke u odraslom dobu.
Dečurlija... (Foto: strangenotions.com)

Dečurlija... (Foto: strangenotions.com)

Pubertet je prekretnica u životu jednog dečaka ili devojčice koja se javlja kada postaju polno zreli. Dečaci obično dostignu zrelost u dobi između 12 i 16 godina, dok devojčice dostižu nešto ranije, između 10 i 14 godina starosti. Glavne karakteristike puberteta za dečake uključuju stidne dlake, rast genitalija i prvu ejakulaciju. Kod devojaka stidne dlake, razvoj dojki i početak menstruacije. Nedavna istraživanja otkrivaju da devojke ulaze u pubertet ranije nego ikada pre. Prosečna starost za razvoj dojke je sada 9 godina.

Zašto mlade devojke ulaze u pubertet u tako ranom dobu?

Prerani pubertet je izazvan prevremenim oslobađanjem hormona. Studije su pokazale da poremećen endokrini sistem hemikalijama su glavni faktor koji tome doprinosi. Osim toga, stručnjaci kažu da raniji pubertet može biti opasan za metabolizam. Za devojke, kod kojih rano počinje menstruacija javlja se faktor rizika za depresiju tokom adolescencije i raka dojke u odraslom dobu.

Kofein i aspartam krivi za rani pubertet kod devojčica i nastanak raka

Prema nedavnoj studiji objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition, visoka potrošnja kofeina su krivac za rani pubertet kod devojčica. Nacionalni institut za srce, pluća i krv pratila je 1.988 devojaka u periodu od 10 godina. Otprilike polovina su bile belkinje, a druga polovina Afroamerikanke. Istraživači su videli potencijalnu povezanost između kofeinskih napitaka, veštački zaslađenih sokova i rane menstruacije. Takođe su ispitivali vezu između ranog puberteta i unosa kofeina, saharoze, fruktoze i aspartama. Rezultati istraživanja utvrdili su da potrošnja kofeina i veštački zaslađenih napitaka kao što je aspartam, negazirani voćni napici, gazirani sokovi i ledeni čaj takođe izazivaju ran pubertet. Devojke koje su konzumirale veće od 1,5 porcije dnevno, imale su 24 odsto veće šanse da započnu pubertet u ranijem dobu, u poređenju sa devojkama koje su pile manje od dva zaslađena pića nedeljno. Takođe nedavna studija pokazala je visok rizik kod devojčica koje imaju veći unos soli u ishrani.

Posledice ranog puberteta kod devojčica

Kao što je pomenuto, devojke koje dobijaju rano menstruaciju su pod rizikom za depresiju i karcinoma dojke u odraslom dobu. Nedavna studija u januaru 2016. godine objavljena u časopisu “Psihoneurokrinologija” potvrdila je da je prva faza puberteta povezana sa depresijom i imunitetom kod osobe. Kada su mereni imunološki markeri kod dece koja aprolaze kroz pubertet, naučnici su otkrili da je 30 odsto veći rizik osetljivi raka dojke. Takođe, rizik se smanjuje svaki put ukoliko se menstruacija kasnije pojavi.

Držite decu podalje od hemikalija

Kofein, aspartam, šećerom zaslađena pića, kao i soli nisu jedine hemikalije koje uzrokuju rani pubertet. Hemijski aditivi, genetski modifikovana hrana, hormoni i antibiotici u mesu. Čak i zagađivači životne sredine igraju svoju ulogu. Zbog toga je važno da zaštitite svoju decu ograničavanjem unosa štetnih hemikalija unosom zdrave organske ishrane, probiotske hrane kao i dodatka vitamina C. Nikad nije kasno da počnete.
Pročitajte još:RUSKA MAST: Posle 10 dana, od bolesti ostaje samo uspomena! (RECEPT)Mislili ste da je u flaširanoj vodi samo obična voda? Ona sadrži i ova 4 odvratna sastojkaŠta treba da pijete za bolje mentalno, duhovno i fizičko zdravlje?
Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA