Најновије

Ђурић открио шта је Трамп рекао Вучићу: Тито је велики лидер и комуниста, али тврд орах

Трамп је енергичан лидер који зна шта жели, ужива велики ауторитет код својих сарадника, који пажљиво бележе сваку његову реч. Ради на томе да тимски играју како би заједно остварили циљеве које је поставио. Цео тим делује хармонично, уиграно, као нека породица, прича Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Ђурић (Фото: Канцеларија за Косово и Метохију)

Коментаришући муњевиту реакцију вашингтонске администрације, која је само три недеље после договора у Белој кући отворила канцеларију ДФЦ у Београду, Ђурић је у разговору за Српски телеграф открио и зашто се Трамп диви Јосипу Брозу Титу, а испричао је и о утисцима о америчком председнику:

- Српским појмовима речено, Трамп делује као прави домаћин. Срдачно је дочекао српску делегацију. У уводном делу билатералног састанка представника Америке и Србије у суперлативима је говорио о српском народу, о нашем региону као делу света који би желео да што пре посети. Истакао је поштовање за резултате које је наша земља постигла, био је изненађен када је чуо да смо у време короне стопу незапослености успели да сведемо на 7,3 одсто. Рекао је да је то импресивно, поредио је с америчким резултатом, где та стопа износи 8,4 одсто, да имају позитиван тренд по том питању…

Економија је била у фокусу, то знамо. Али сигурно је било речи о још неким темама.

- Разговор је био прилика да се двојица председника лично упознају, да успоставе неку врсту личног односа и поверења. Поред економије, разговарали су о политици, о технологијама у кампањама, митинзима. Разменили су искуства по том питању. То је био важан сегмент разговора који су водили као људи неоптерећени титулама, функцијама, звањима. Врло добро су се разумели.

Хоћете ли да откријете неки детаљ из тог дела разговора?

- Не могу да износим детаље са састанка који је био иза затворених врата, али могу да откријем једну пикантерију. Поред Новака Ђоковића, Трамп је поменуо Маршала Тита.

Откуд Тито у причи?

- Позивајући Трампа да дође у Србију, рекли смо му да је последњи амерички председник који је посетио нашу земљу био Џими Картер, који је 1980. био на сахрани Титу. Ту је Трамп прокоментарисао да је Тито заиста био велики лидер. Био је комуниста, али тврд орах, тако је Трамп рекао.

А какав је утисак на вас оставила Трампова ћерка Иванка, која се прикључила преговорима?

- Када је Иванка Трамп ушла у салу за преговоре, ситуација се преокренула. Ушла је са харизмом која је преокренула разговоре. Ужива велики ауторитет у америчкој администрацији, врло је концизна и елоквентна. Начин на који је говорила о потреби да се подстакне и ојача женско предузетништво био је лапидаран и компетентан. Жена изузетно позитивне енергије, шарма. То је био најведрији и најпозитивнији тренутак током разговора.

Верујем, лепша је од свих осталих преговарача.

- Изразила је жељу да ускоро посети регион. Имам утисак и да је председник Трамп искрено заинтересован да посети Србију.

Да ли су Трамп и његова ћерка знали да у разговорима учествује и будући амбасадор Србије у Америци?

- Не.

Нећете да потврдите да сте нови амбасадор?

- Не могу о томе да говорим јер не би било коректно према потенцијалној земљи пријема. Пре постављења амбасадора шаље се агреман држави, која се потом изјашњава. Поштоваћу сва правила и нећу се изјашњавати.

После короне на трчање

Директор канцеларије за КиМ каже да је током боравка у болници због короне боље видео колико напорно раде лекари, сестре и комплетно медицинско особље.

- Невероватно је колико раде и лекари, а, пре свега, медицинске сестре. Заслужују нашу захвалност и дивљење.

Пре короне сте редовно ишли на трчање. Да ли сте због короне одустали од тога?

- Не, наставио сам. Трчање и спорт ми помажу да издржим све ово.

Немам чега да се стидим

Имали сте 221 састанак са представницима Приштине. Који је био најтежи?

- Не бих да се жалим, претходних 12 година мој политички живот није био фокусиран на титуле и привилегије, бавио сам се тешким пословима, три године сам био спољнополитички саветник председника Србије. После тога сам преузео вођење Канцеларије за КиМ. Нема чега да се постидим ни пред Србијом нити пред ћеркама. Трудио сам се да српска страна буде најбоље могуће припремљена аргументима, чињеницама и документацијом.

Дипломе на увид

Оспоравали су вам знање, кажу да није истина да говорите хебрејски, енглески, да сте завршили неки приватни факултет.

- У сваком тренутку сам спреман да покажем знање језика. Говорим и енглески и хебрејски. Три године сам живео у Израелу код баке по мајци, још као дете научио сам хебрејски. Завршио сам државни Правни факултет у Београду, кад год било ко затражи, спреман сам да покажем све дипломе које сам стекао.

Битка против тајкуна и корисних идиота

Напади попут оних који су уследили после емисије Зорана Кесића поклопили су се са причама да ће бити нови амбасадор у Америци, што Ђурић тумачи као страх одређених тајкуна. Плаше се, кажу да би у Вашингтон могао да оде неко ко ће се борити за интересе Србије, те зато потурају дворске луде и корисне идиоте који нападају чак и децу политичких противника.

- Начин на који то покушавају да раде, користећи корисне идиоте или дворске луде, подсећа на методе које су користили пре Хитлера нацисти и фашисти у Немачкој и Италији. Противника не представљају као људско биће, већ као некога ко само заслужује мржњу, презир који заслужује и физички напад и елиминацију. Не желим ништа лоше Кесићу, углавном и ћутим на све то, али нећу да ћутим кад неко напада моје ћерке од три и четири године. Имам још једну ћерку од шест месеци, њу, на сву срећу, нису провлачили кроз све то - каже Ђурић и додаје да ће се против тајкуна који стоји иза дворских луда борити до последњих даха и док та борба не добије судски епилог.

Кон и Кризни штаб све време имали тачне податке о броју умрлих. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА