Najnovije

RUSIJA: Ni korak dalje u NATO!

U ehu ratifikacije Sporazuma sa NATO-om u Skupštini Srbije, oštro je odzvonio glas Rusije koja je ispostavila Beogradu pitanje srpske vojne neutralnosti.
Vladimir Putin i Tomislav Nikolić (Foto: Jutjub)

Vladimir Putin i Tomislav Nikolić (Foto: Jutjub)

Sporazum overen u parlamentu proteklog vikenda u senci prazničnih dana uoči Sretenja, izazvao je naknadna prepucavanja premijera Aleksandra Vučića sa delom srpske desnice u kojoj je najglasnija Demokratska stranka Srbije. Vučić tvrdi da Srbija ostaje vojno neutralna, ali je NATO potreban kao saveznik da štiti srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Izbegavanje referenduma

- Da li možemo od NATO-a da tražimo da zaštiti Srbe na severu Kosova, a da mu ne dopustimo da dođe na sever Kosova? Nama je NATO potreban kao saveznik i da čuva naš narod na Kosovu, da ga ne bi čuvali ti licemeri (opozicija) - rekao je Vučić. Moskva je reagovala preko Marije Zaharove, predstavnice ruskog Ministarstva spoljnih poslova, koja je uočila da Srbija razvija odnose sa NATO-om, ali uz opomenu da Rusija računa da će se vlasti u Beogradu pridržavati vojne neutralnosti. Prema rečima predsednika Centra za strateške alternative Aleksandra Mitića, usvajanje ovog zakona nije dobra vest za neutralnu Srbiju, jer ponovo pomera klatno ka jačanju saradnje sa NATO-om u odnosu na ostale aktere međunarodne scene, a pre svega Rusiju. On objašnjava da formalno zakon ne znači korak ka članstvu u NATO, ali i da postoji mogućnost da Srbija mimo znanja građana postane deo alijanse. - Srbija je potpisala IPAP, što je maksimum koji država može da usvoji, a da se formalno ne opredeli za članstvo u NATO-u. Za ulazak je potreban zahtev za Akcioni plan za članstvo (MAP). Međutim, problem je što se odluka o MAP može doneti na osnovu odluke Vlade bez konsultovanja parlamenta i građana - pojašnjava ovaj stručnjak za međunarodne krize kako Srbija može da se nađe u predvorju NATO-a kada za referendum bude prekasno. Predsednica DSS-a Sanda Rašković-Ivić tvrdi da se zakonom NATO uvodi u Srbiju i bez formalnog ulaska u alijansu, a Srbija svrstava u antiruski vojni savez.

Borbena moć svedena na nulu

- Svo pozadinsko obezbeđenje predaje se u ruke NATO-a i na nulu svodi borbena gotovost Vojske Srbije i ugrožava bezbednost zemlje. Srbija dobrovoljno ustupa teritoriju, vazdušni prostor i infrastrukturu NATO-a, i dopušta pristup državnim i privatnim objektima, uključujući i one u kojima se vrše ispitivanja i probe, omogućava se razmena poverljivih informacija, garantuje diplomatski imunitet i čitav niz drugih privilegija - ukazala je Rašković-Ivić.
Pročitajte još:Boris Tadić: Dačić se pravi mrtav kao oposum!Duga ruka Haškog tribunala nad Srbijom
Izvor: vesti-online.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA