Najnovije

REVOLUCIJA U SLATKIŠIMA: Rođena je "plava" čokolada!

Svi znamo da postoje tri osnovne vrste čokolade: tamna, bela i mlečna. Međutim, od nedavno, ljubitelji čokolade imaju mogućnost da isprobaju nešto sasvim novo: plavu (blond) čokoladu.
Plavuša i čokolada (Foto: sheknows.com)

Plavuša i čokolada (Foto: sheknows.com)

Kako je nastala plava čokolada? Veliki izumi su često plod slučajnosti ili ... grešaka. Jednog jutra u Japanu, u École du Grand Chocolat, školi za profesionalne kuvare, francuski poslastičar Frederik Bo je demonstrirao novi recept pred poslastičarima iz celog sveta, koji se temelji na tome da se rastopi bela čokolada. Međutim, zaboravio je deo čokolade na vatri tokom više od 10 sati. Kad se vratio, čudo se već dogodilo - bela čokolada je zamenjena drugom bojom koja je bila potpuno nepoznata za ovaj slatkiš, a ukus je, tvrde oni koji su probali, bio pravi užitak. Sledećeg dana, pokušao je ponoviti svoju grešku i uspeo je u tome: plava čokolada je rođena! Sledeći korak bio je pronaći način da se ova poslastica proizvede u velikim količinama, a to nije bio lak zadatak. Međutim, uspeo je u tome, a recept je tajanstven i, za sada će i ostati takav.

Detalji o plavoj čokoladi

Plava čokolada se ne sme mešati sa belom čokoladom na kojoj se temelji. Prva razlika je u boji. Iako se zove "plavuša", najprikladnija boja za opisivanje bila bi svetlo karamel. Druga razlika je u načinu pripreme: od vremena potrebnog za mešanje sa kakaom, do temperature, koja se u potpunosti razlikuje od onih koji se koriste za bele čokolade. Treći element je procenat kakaa: najmanje 32% za plavu čokoladu, a najmanje 20% za bele čokolade (U oba slučaja, reč kakao odnosi se na kakao maslac). NJena tekstura je kremasta i glatka. Osim što je prava poslastica za nepce, ova čokolada ima mnoge tehničke namene. Preporučena primena je za: čokoladne napitke, dekoracije, glazure, sladoled, mousove, umake... Ali, postavlja se drugo pitanje: Koliko košta? Ova čokolada se, za sada, prodaje samo u obliku paketa posebno za profesionalce i barove, a 85 grama košta oko 4,60 €.
Pročitajte još:
Izvor: cokolade.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA