Најновије

РЕВОЛУЦИЈА У СЛАТКИШИМА: Рођена је "плава" чоколада!

Сви знамо да постоје три основне врсте чоколаде: тамна, бела и млечна. Међутим, од недавно, љубитељи чоколаде имају могућност да испробају нешто сасвим ново: плаву (блонд) чоколаду.
Плавуша и чоколада (Фото: sheknows.com)

Плавуша и чоколада (Фото: sheknows.com)

Како је настала плава чоколада? Велики изуми су често плод случајности или ... грешака. Једног јутра у Јапану, у École du Grand Chocolat, школи за професионалне куваре, француски посластичар Фредерик Бо је демонстрирао нови рецепт пред посластичарима из целог света, који се темељи на томе да се растопи бела чоколада. Међутим, заборавио је део чоколаде на ватри током више од 10 сати. Кад се вратио, чудо се већ догодило - бела чоколада је замењена другом бојом која је била потпуно непозната за овај слаткиш, а укус је, тврде они који су пробали, био прави ужитак. Следећег дана, покушао је поновити своју грешку и успео је у томе: плава чоколада је рођена! Следећи корак био је пронаћи начин да се ова посластица произведе у великим количинама, а то није био лак задатак. Међутим, успео је у томе, а рецепт је тајанствен и, за сада ће и остати такав.

Детаљи о плавој чоколади

Плава чоколада се не сме мешати са белом чоколадом на којој се темељи. Прва разлика је у боји. Иако се зове "плавуша", најприкладнија боја за описивање била би светло карамел. Друга разлика је у начину припреме: од времена потребног за мешање са какаом, до температуре, која се у потпуности разликује од оних који се користе за беле чоколаде. Трећи елемент је проценат какаа: најмање 32% за плаву чоколаду, а најмање 20% за беле чоколаде (У оба случаја, реч какао односи се на какао маслац). Њена текстура је кремаста и глатка. Осим што је права посластица за непце, ова чоколада има многе техничке намене. Препоручена примена је за: чоколадне напитке, декорације, глазуре, сладолед, моусове, умаке... Али, поставља се друго питање: Колико кошта? Ова чоколада се, за сада, продаје само у облику пакета посебно за професионалце и барове, а 85 грама кошта око 4,60 €.
Прочитајте још:
Извор: cokolade.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА