Najnovije

PRIMIRJE U SIRIJI: Obama preti, a evo šta misle građani Damaska

Američki predsednik je upozorio Rusiju, Asada i saveznike da obrate pažnju  šta rade tokom primirja, za to vreme sirijski narod iščekuje primirje koje treba da stupi na snagu 27. februara.
Sirijska armija u Latakiji (Foto: Jutjub)

Sirijska armija u Latakiji (Foto: Jutjub)

Primirje podrazumeva obustavu ratnih dejstava između svih sukobljenih strana, sa izuzetkom Islamske države i Nusra fronta. Evo šta o primirju misle obični ljudi, stanovnici glavnog grada Sirije. Deo građana smatra da ova pauza ide u korist takozvanoj "umerenoj" militantnoj opoziciji, iako su to zapravo radikalne grupe. Pripadnici paravojnih grupa će dobiti mogućnost da predahnu i da popune svoje redove novim članovima jer oni su pretrpeli velike gubitke u sukobima sa sirijskom vojskom od početka kontraofanzive sirijske vojske i saveznika, uz podršku ruskih vazduhoplovno-kosmičkih snaga. Drugi deo polaže velike nade u prekid vatre i smatra da je to šansa za uspostavljanje mira. Sinan Dijav, koji za sebe kaže da je opozicionar, ali nije član nijedne paravojne organizacije, pozdravlja dogovor o prekidu vatre. Uz jedno ali… „Dobro je što se ovaj dogovor ne odnosi na ID i Nusra front. Ali postoje i druge terorističke organizacije. Zato primirje ne treba da ometa državnu politiku borbe protiv terorizma“, kaže on. Pravnik Akram Azuz smatra da je primirje netačan pojam ako govorimo o Siriji, jer je primirje moguće samo kada je reč o međudržavnim odnosima. „Živimo u suverenoj državi. A ono što se dešava kod nas, to nije rat, nego međunarodni organizovani terorizam. Imamo pravo da štitimo integritet naše zemlje. Ali prekid vatre od strane naše vojske ne znači da će neprijatelj uraditi isto“, smatra on. I Ali el Ahmad, koji takođe radi kao pravnik u Damasku, kaže da bi, iako postoji šansa da se sirijska kriza reši u okviru SB UN, situacija na frontovima mogla u svakom trenutku da uništi sve prethodne napore. Prema mišljenju sirijskog novinara Basila Muhamada, „teroristi neće poštovati nijedan dogovor o primirju, jer njima upravljaju spolja“. Ipak, kako kaže profesor Univerziteta u Damasku Busejna Musa, primirje bi moglo da bude korak ka mirovnom dijalogu, i upravo je to pre svega važno za sirijski narod koji je umoran od rata, prenosi Sputnjik izveštaj svog dopisnika iz Damaska.

Obama preti

Američki predsednik Barak Obama naglasio je da su dani koji dolaze ključni kada se radi o Siriji, upozorivši režim "Bašara al Asada i njegovog ruskog saveznika" da će "svet pažljivo pratiti njihovo sprovođenje primirja". "Dani koji dolaze biće ključni, svet će gledati", rekao je Obama nakon sastanka svog Saveta za nacionalnu bezbednost u Vašingtonu, insistirajući na odgovornosti Damaska i Moskve u prvoj etapi primirja koje bi trebalo da okonča haos u Siriji. "Zaustavljanje neprijateljstava koje treba da stupi na snagu (večeras u ponoć) je moguća etapa u zaustavljanju haosa", rekao je Obama. "Svi znaju šta treba da se desi: Sve strane moraju da zaustave napade, uključujući i vazdušne napade, i humanitarna pomoć mora biti upućena u ugrožene zone", rekao je američki predsednik. "Sve to, pre svega, zvisi od angažmana sirijskog režima, Rusije i njenih saveznika". Obama je izrazio uverenost da će Sjedinjene Države odneti pobedu protiv Islamske države: "Neće biti primirja kada se radi o ID-u, nastavićemo da ih neumoljivo progonimo", rekao je. Režim Bašara al Asada, militantna opozucija kao i kurdske snage najavili su da će poštovati prekid vatre dogovoren između Rusije i SAD-a koji bi trebalo da stupi na snagu večeras, u petak u 23 po našem vremenu. Obama je naglasio da će SAD učiniti sve ne bi li primirje uspelo: "Niko od nas ne gaji iluzije. Svi smo svesni mnogih potencijalnih zamki i mnogi su razlozi za nepoverenje, ali istorija će nam strogo suditi ako ne učinimo ono što možemo barem pokušavajući da okončamo ovaj užasni sukob diplomatskim putevima", zaknjučio je.
Pročitajte još:
Izvor: rs.sputniknews.com / Hina

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA