Najnovije

MOGERINI ZASTRAŠUJE: Ko ne prati Uniju, poješće ga migranti!

Mogerinijeva je predložila izmene evropskih pravila po pitanju tražilaca azila i saopštila šta mogu da očekuju države koje ne budu pratile politiku briselske administracije. Ona se danas susrela i sa Mustafom, kom je pričala o uslovima Unije za Prištinu.
Federika Mogerini (Foto: printskrin)

Federika Mogerini (Foto: printskrin)

Zemlje Evropske unije ne mogu pojedinačno da se izbore sa migracionom krizom, za to su neophodni nadnacionalni instrumenti EU, izjavila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. „Nacionalne migracione politike na individualnom planu označavaju propast. Zajednička evropska politika i instrumenti će nas dovesti do zajedničkog uspeha“, rekla je Mogerinijeva obraćajući se Evropskom komitetu za ekonomiju i socijalnu politiku. Prema rečima diplomatskog izvora iz Brisela, Evropska unija za sada ne uspeva suštinski da smanji priliv izbeglica, svakodnevno na teritoriju zajednice pristiže više od 2.000 tražilaca azila. Komitet Evropskog parlamenta za građanske slobode predložio je u sredu da u Evropskoj uniji bude obrazovan centralizovani sistem registracije i razmatranja zahteva izbeglica za azil. Prema rečima predstavnika Evropskog parlamenta, „osnova te sheme, koja može da uključi nacionalne kvote za prijem izbeglica, treba da budu centri za prijem i registraciju izbeglica koje će iz njih biti raspoređivane po zemljama EU“. Izvor RIA Novosti u Evropskom parlamentu je saopštio da su članovi parlamentarnog komiteta odobrili nacrt rezolucije koja obavezuje na unošenje izmena u Dablinski sporazum iz 1990. godine. Taj dokument, koji su potpisale sve države EU, podrazumeva da odgovornost za razmatranje pitanja o pružanju azila snosi zemlja čiju granicu prvobitno prelaze izbeglice prilikom ulaska u EU, što znači da su neke zemlje do sada bile apsolutno zaštićene od svake odgovornosti. Predlog Komiteta Evropskog parlamenta biće podnet na usvajanje na plenarnoj sednici Skupštine 13. aprila u Strazburu. Kako je ranije saopštio briselski internet portal „EU obzerver“, Evropska komisija smatra svrsishodnim da registraciju izbeglica preuzme Evropska kancelarija za podršku pružanju azila. U četvrtak i petak u Briselu se održava samit Evropske unije čija je glavna tema borba protiv migracione krize u EU.

Uslovi za Mustafu

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini razgovarala je danas u Briselu sa prištinskim "premijerom" Isom Mustafom i tom prilikom izrazila nadu da će se zastoj u radu kosovske skupštine prekinuti. Mogerini je saopštila Mustafi i da za liberalizaciju viznog režima za takozvanu republiku postoji još uslova koje njegova "administracija" treba da ispuni. Pročitajte još:   Izvor: agencije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA