Najnovije

SRPSKI TELEGRAF REAGOVAO NA HAJKU: Ne linčujemo LGBT, a to što im se nečije izjave ne dopadaju...

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije upozorilo je danas na kršenje Kodeksa novinara u vikend izdanju dnevnog lista Srpski telegraf.

Srpski telegraf (foto: Fejsbuk)

"Ove dnevne novine su na naslovnim stranama objavile diskriminatorne tekstove prema pripadnicima LGBT populacije", navodi se u saopštenju UNS-a, koji ne spori legitimno pravo novinara i medija da istražuju temu o širenju HIV-a, zasnovanu na podacima iz istraživanja Instituta Batut, ali upozorava da tekstovi moraju biti u skladu sa Kodeksom novinara Srbije.
UNS ističe da je Srpski telegraf u pomenutim tekstovima prekršio odredbu Kodeksa novinara Srbije kojom je propisano da se novinari moraju suprotstaviti svakom vidu diskriminacije, pa i diskriminacije zasnovane na seksualnom opredeljenju.
UNS takođe ističe da optuživanje cele LGBT populacije za širenje zarazne bolesti nije u skladu sa etičkim pravilima novinarske profesije.
Nezavisno udruženje novinara i Nezavisno društvo novinara Vojvodine zatražila su od Ministarstva kulture i informisanja da reaguje osudom i preduzimanjem zakonom predviđenih mera protiv lista Srpski telegraf. 
Srpski telegraf: Nismo diskriminisali već pisali u javnom interesu
Redakcija Srpskog telegrafa (ST) odbacila je danas optužbe da su diskriminisali bilo koju populaciju serijom tekstova o povećanom broju obolelih od HIV, i ocenila da LGBT populacija protiv tog lista vodi hajku, kojoj su se, kažu, priključili NUNS i NDNV.
U saopštenju se kaže da se ST bavio temom od javnog interesa, a to je povećan broja obolelih od HIV, i da su prenete reči doktora i zvanično istraživanje Instituta za javno zdravlje "Batut", stavovi poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja i izjave istaknutih doktora. 
"Nije bio cilj da se bilo ko diskriminiše, a ponajmanje linčuje, već da se ukaže na problem od kog direktno zavise ljudski životi. To što se te izjave ne sviđaju LGBT populaciji, ne daje im za pravo da vode hajku na naš list, da preuzimaju ulogu suda i prete zatvaranjem Srpskog telegrafa", ističe se u saopštenju.
ST ističe da, kada je zdravlje građana u pitanju, niko ne može da bude zaštićen, već se o tim stvarima mora pisati i na to ukazivati.
NUNS i NDNV zatražila su od Ministarstva kulture i informisanja da reaguje osudom i preduzimanjem zakonom predviđenih mera protiv lista Srpski telegraf, zbog, kao tvrde, serije naslovnih stranica i priloga u kojem se poziva na linč pripadnika LGBT populacije, uz eklatantne primere govora mržnje i kršenje svih profesionalnih i etičkih standarda. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA